Na een afwezigheid van vier seizoenen keert VVV Venlo aankomend seizoen terug in de Eredivisie. De Venlonaren werden afgelopen seizoen kampioen van de Jupiler League en mogen het daarom een niveau hoger gaan proberen. In de wedstrijd dat promotie naar de Eredivisie werd behaald speelde middenvelder Clint Leemans een grote rol door beide doelpunten op zijn naam te zetten tijdens een 1-2 overwinning. Wij spraken met de middenvelder van VVV over onder andere zijn aandeel in de titel en zijn verwachtingen voor het aankomende seizoen.

Clint Leemans, de 21-jarige middenvelder van VVV Venlo, begint komend seizoen aan zijn eerste ‘echte’ Eredivisie-seizoen. De middenvelder, die na het doorlopen van de jeugdopleiding van PSV, vorig seizoen terecht kwam bij VVV, had een belangrijk aandeel in de titel van afgelopen seizoen. Met twee goals in de promotiewedstrijd tegen RKC, waarin VVV gesteund werd door een uitverkocht uitvak, was op 14 april de promotie een feit. ”De uitwedstrijd tegen RKC was voor heel VVV onvergetelijk denk ik. Als je in zo’n belangrijke wedstrijd de strijd beslist met twee goals is dat onbeschrijflijk, en dan maakt alles het nog mooier dat het uitvak helemaal vol was. Na de wedstrijd werd ik op handen gedragen door onze spelers voor het uitvak, dat was voor mij een kippenvelmoment. Echt onvergetelijk!” Twee dagen later kon de titel in eigen huis tegen FC Emmen binnengehaald worden, maar dat lukte niet. Waar Leemans drie dagen ervoor de grote man was met twee goals, miste hij in de kampioenswedstrijd een penalty. In drie dagen tijd voor de titel én promotie zorgen met drie goals. ”Haha, dat was zeker een droom geweest. Die penalty heeft me heel lang dwars gezeten omdat ik van mezelf vind dat ik eigenlijk nooit mag missen. Toch gebeurde het tegen Emmen en dan is het extra zuur dat dát net de kampioenswedstrijd was. Gelukkig mag ik ze nu nog steeds nemen en van die misser heb ik zeker geleerd.”

In de tweede editie van het Awaydays NL-magazine gaf Vito van Crooij aan uit te kijken naar de wedstrijd in Amsterdam tegen Ajax. Van Crooij zat als klein jongetje geregeld in de Arena en mag daar aankomend seizoen, net als Leemans, spelen. Maar naar welke uitwedstrijd kijkt Leemans het meest naar uit? ”Natuurlijk kijk ik net als Vito uit naar de uitwedstrijd met Ajax, maar voor mij is de leukste toch wel PSV. Dan speel ik tegen vrienden en mijn familie zal zeker op de tribune zitten. Ook de ontmoetingen met Roda JC lijken me erg leuk!” De derby tegen Roda JC is dus weer terug, terwijl derby’s tegen Fortuna en MVV voor minimaal één jaar worden vermeden in competitieverband. Vorig jaar maakte Leemans de derby’s tegen MVV en Fortuna al mee, maar kijkt ook uit naar de derby die hij nog nooit speelde. ”Ik verwacht zeker een echte derby tegen Roda. Het is niet zo als er wordt gevochten op de tribunes of zo, dat ik dan iets extra’s geef. Wij concentreren ons op de wedstrijd, niet op wat er op de tribunes gebeurt. Maar natuurlijk horen wij wel als we worden aangemoedigd of als er een sfeeractie heeft plaatsgevonden. Dat maakt ons sterker!”

Geen Telstar, Almere City en FC Oss meer, maar wedstrijden naar de Kuip, de Johan Cruijff Arena en het Philips Stadion, een wereld van verschil. Over de vraag of Leemans veel verschillen verwacht qua (uit)supportersaantallen hoeft hij niet te lang na te denken. ”Ik verwacht met name veel verschil in de aantallen, ook omdat de stadions groter zijn. En het blijft natuurlijk altijd speciaal om tegen de clubs uit de top drie te spelen. Ook door de aantallen toeschouwers die in het stadion passen, dat dan ook nog meestal uitverkocht is.” Maar dat zijn niet de enige redenen waarom Leemans uitkijkt naar zijn eerste Eredivisie-seizoen. ”De clubs in de eredivisie zijn natuurlijk groter dan de clubs in de Jupiler League en dat merk je aan de stadions en supportersaantallen. Als ik een eredivisiewedstrijd kijk, zie ik veel sfeer en emotionele beelden vaak langs komen. Het is mooi om te zien hoe mensen meeleven met de club waar ze fan van zijn!”

Ook de supporters van VVV Venlo krijgen het beter voor elkaar. Geen uren meer snipperen op de vrijdag én zelfs de maandag, maar gewoon lekker in het weekend met de auto of bus naar een uitwedstrijd. In de Jupiler League kreeg VVV Venlo alleen in de kampioens- én promotiewedstrijd de steun van een uitverkocht uitvak. Dat leverde een 5e plek op in het uitsupportersklassement met een gemiddelde van 147 supporters. ”Dat het uitvak niet altijd vol was in de Jupiler League begrijp ik wel. Nu in de eredivisie is elke uitwedstrijd mooi voor de supporters. Nu kom je in grote stadions en dat spreekt de mensen gewoon meer aan. Niet alleen van de top 3 maar ook daaronder zoals clubs als Vitesse, Heerenveen en FC Twente. Die hebben natuurlijk ook een geweldig stadion.” Leemans hoopt tot slot aankomend seizoen vaker de steun te krijgen van een goed gevuld uitvak en doet daarom nog een kleine oproep aan de supporters van VVV. ”Het zou mooi zijn als ze ons elke wedstrijd zouden komen steunen. Uit bij RKC en FC Eindhoven vorig jaar heeft hun aanwezigheid zeker geholpen en daar wil ik onze fans ook voor bedanken, voor die steun. Die steun hebben we dit seizoen misschien nog wel harder nodig om in de eredivisie te blijven!”

 

Aankomende vrijdag start de Eredivisie weer. Wil je nog meedoen aan de Awaydays NL topcoachpoule? Meld je dan snel aan op de volgende site: https://www.scorito.com/topcoach/topcoach1718/awaydays-nl?code=4c0abe7a-7c5f-4697-8f5f-a949dbb1f852!