Alles en iedereen met een Sparta-hart maakt zich op voor het tweede opeenvolgende Eredivisie-seizoen. De Rotterdammers handhaafden zich afgelopen seizoen op de laatste speelronde en mogen dit seizoen weer acteren op het hoogste niveau. Aanstaande zaterdag wacht promovendus VVV in Venlo. In aanloop naar het nieuwe seizoen spraken wij met Bart Vriends, de verdediger van Sparta die staat te popelen om weer van start te gaan. ”Het echte werk mag van mij snel weer beginnen.”

Iets meer dan een jaar geleden maakte Bart Vriends de overstap van Go Ahead Eagles naar Sparta. Beide ploegen promoveerden dat seizoen van de Jupiler League naar de Eredivisie, maar uiteindelijk wist Sparta in tegenstelling tot Go Ahead Eagles zich wel te handhaven. Veel aanpassingsproblemen had Vriends echter niet. ”Sparta en Go Ahead Eagles hebben wel wat overeenkomsten. Beide clubs liggen in een volksbuurt, hebben een roemrijk verleden en supporters die al generaties lang op de tribune zitten. Deventer is een kleinere stad waarin je Go Ahead Eagles overal ziet terugkomen.” Bij zijn nieuwe club is dat echter wel iets anders. ”Het aandeel van Sparta in het straatbeeld van Rotterdam is vanzelfsprekend wat kleiner. Aan de hoeveelheid meereizende supporters kun je wel zien dat beide clubs een trouwe en loyale achterban hebben.”

Sparta handhaafde zich afgelopen seizoen op het nippertje. De Kasteelheren stonden bij aanvang van het duel op plek 16, wat betekende dat Sparta nog aan de bak moest in de play-offs. Door het verlies van Roda JC tegen Vitesse en de winst bij Go Ahead Eagles, uitgerekend de oude club van Vriends, bleef Sparta Eredivisionist. ”In eerste instantie was ik vooral blij en opgelucht dat we ons met Sparta veilig speelden op de laatste speeldag. Het ging ‘gelukkig’ niet direct ten koste van Go Ahead Eagles, want dat was een week eerder al officieel gedegradeerd. Ik had graag gezien dat Go Ahead Eagles ook op het hoogste niveau actief zou zijn, want ik draag ze nog steeds een warm hart toe.”

Voordat Vriends naar Sparta kwam, had Vriends al twee Eredivisie-seizoenen in de benen. Go Ahead Eagles keerde in 2013 na 17 jaar afwezigheid terug in de Eredivisie en dat wilden de supporters weten ook. Go Ahead Eagles nam in het seizoen 2013/2014 gemiddeld meer dan 450 supporters mee naar een uitwedstrijd. Dit seizoen deed Sparta het ook heel behoorlijke met een zesde plek en 366 uitsupporters gemiddeld. ”Voor een relatief kleine club is het een opvallend hoge score. Het zegt wat over de loyaliteit van de supporters. Het is natuurlijk fijn om in uitwedstrijden gesteund te worden door je eigen supporters. Er in een vreemd stadion vandoor gaan met de winst én dat dan te vieren met het uitvak, is schitterend.” En met dat laatste heeft Vriends ervaring. ”Die momenten herinner ik me nog van mijn tijd bij Go Ahead Eagles. Zeker in wedstrijden waar het er echt om ging. Bijvoorbeeld in de play-offs, dan lijken uitwedstrijden soms wel thuiswedstrijden.”

Door de handhaving in de Eredivisie kan iedereen bij Sparta ook weer uitkijken naar de Rotterdamse derby’s tegen Excelsior en Feyenoord. In de Kuip werden Vriends en zijn ploeggenoten door 1200 supporters gesteund. ”Dat de Rotterdamse derby’s er toe doen, merk je al op de training voorafgaand aan de derby door de opkomst van de supporters. 1200 uitsupporters is natuurlijk een mooi aantal, maar ik denk dat je de Feyenoord-supporters pas overstemt als je zelf met 0-2 voorstaat.” Ook de wedstrijd met NAC staat aankomend seizoen weer op het programma in de Eredivisie. De supporters van NAC en Sparta zijn bevriend met elkaar en spelen in de zomer bijna altijd een vriendschappelijk duel tegen elkaar. Bij de competitiewedstrijden loopt alles met een geel-zwart shirt en rood-wit shirt door elkaar en hangt er een gemoedelijke sfeer. ”Ik heb altijd graag in het stadion van NAC gevoetbald. Het is één van de weinige clubs waar achter beide doelen een enorme herrie wordt gemaakt. En er ligt natuurlijk een echte grasmat. Wat dat betreft is het mooi dat ze terug zijn in de Eredivisie.”

 

Aankomende vrijdag start de Eredivisie weer. Wil je nog meedoen aan de Awaydays NL topcoachpoule? Meld je dan snel aan op de volgende site: https://www.scorito.com/topcoach/topcoach1718/awaydays-nl?code=4c0abe7a-7c5f-4697-8f5f-a949dbb1f852!