Na vorig seizoen PEC Zwolle is Danny Holla (29) vanaf dit seizoen opnieuw te vinden in Overijssel: niet bij de Blauwvingers, maar bij FC Twente. Daarmee hoopt de in Almere geboren middenvelder zijn vorm en ‘vaste basisplek’ mee te nemen uit Zwolle en successen te boeken in de Grolsch Veste.

De eerste weken in het rood van FC Twente zitten er voor Holla op en dus ook de eerste ervaringen met de supporters. Daar is hij te spreken over. “Eerste ervaringen met de Twente supporters zijn goed, ze zijn zeker aanwezig geweest bij de oefenwedstrijden, volle bak, dus dat is natuurlijk heel mooi. Heel mooi ook als je in het buitenland speelt bij Stranraer in Schotland en er komen zoveel supporters mee. Doet je altijd goed als er veel van het eigen publiek bij is. Ik hoorde van tevoren hoe de band was dus dat er supporters mee kwamen, maar uiteindelijk als je daar bent en je ziet dat, dan is dat mooi.”

Keuze voor FC Twente

FC Twente eindigde vorig seizoen op een knappe zevende plek, maar mag door de financiële perikelen de komende twee seizoenen nog niet in Europa uitkomen. Ondanks de moeilijke situatie toonden de Twente-fans zich afgelopen seizoen hondstrouw en dat is ook bij Holla opgevallen. “Als een club zich meldt ga je kijken hoe de club is, waar ook de achterban bij hoort. Maar als je ziet hoeveel uitsupporters meegaan en hoe de sfeer is in het eigen stadion, dat zijn natuurlijk wel dingen die je meeneemt in je besluit. Ik heb vaker gespeeld in de Grolsch Veste voor de uitploeg en de sfeer was toen altijd wel indrukwekkend. Het lijkt me extra mooi om dit jaar voor de ‘goede kant’ te spelen.”

Beladen wedstrijden

Vorig seizoen speelde én scoorde Holla voor PEC Zwolle tijdens de beladen wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Dat vierde hij uitgebreid met de supporters. Of hij dat ook gaat doen met FC Twente tegen rivaal Heracles, weet hij nog niet. “Laat mij eerst maar scoren. Het is in ieder geval mooi om extra beladen wedstrijden met de supporters te vieren, dat zijn wedstrijden die heel belangrijk voor ze zijn. Je voelt het altijd wel als er een beladen wedstrijd is. Je hoort mensen een paar weken van tevoren erover praten, de training een dag voor de wedstrijd wordt daarbij druk bezocht. Als voetballer krijg je daar dus zeker wel wat van mee en dat voel je ook in het veld. Dat was ook zo als ik met Groningen tegen Heerenveen speelde of met ADO tegen Ajax. Dat positieve gevoel blijft eigenlijk vooral hangen als je wint.”

Ook PEC Zwolle en FC Twente zijn niet per se vrienden. Ze komen immers uit dezelfde provincie. “Ik weet niet hoe ik ontvangen ga worden in Zwolle. Ik ben daar normaal weggegaan, ik ben later aangesloten in Zwolle. Ik heb alles gespeeld, we hadden niet het beste seizoen, maar al met al alles goed afgesloten. Mijn keuze is er niet op gevallen om daar langer te blijven, maar ik heb niet het gevoel dat dat mij kwalijk wordt genomen.”

Engels avontuur aan de kust

Holla speelde in Nederland voor FC Groningen, PEC Zwolle, VVV-Venlo, ADO Den Haag en nu dus bij FC Twente, maar ook was hij tussen 2014 en 2016 actief voor het Engelse Brighton & Hove Albion. Daar bewaart hij mooie herinneringen aan de supporters. “Bij Brighton speel je ook doordeweeks veel wedstrijden. Ik heb weleens meegemaakt dat ik op een dinsdagavond uit speelde en dat er 2- tot 3000 uitsupporters meekwamen. Dat was wel bijzonder om mee te maken. Als je hier in Nederland kijkt, dan is die plek er niet eens om zoveel supporters mee te nemen. Dat is dus zeker bijzonder. De echte derby voor Brighton, tegen Crystal Palace, heb ik helaas niet gespeeld, omdat Palace tijdens mijn periode in de Premier League speelde. Alle kustvoetbalclubs, of alles wat dichtbij Londen zit, is dichtbij Brighton, en dan merk je wel dat er nóg meer uitsupporters mee komen. In Engeland zijn de trainingen helaas niet open, dus je kreeg er van tevoren niet per se veel van mee. Dat is wel mooi aan Nederland, dat de trainingen open zijn, waardoor je dat soort dingen beter mee krijgt dan in het buitenland.”

Deze zomer deed Holla nog even mee met de voorbereiding van Brighton & Hove Albion, dat afgelopen seizoen op een haar na de titel misliep maar wél promoveerde naar de hoogste Engelse afdeling: de Premier League. Dat zorgt voor gemengde gevoelens bij Holla. “Aan de ene kant is het heel jammer dat ik niet met Brighton mee de Premier League in ga. Aan de andere kant, heb ik een heel mooi jaar gehad met veel gespeelde wedstrijden, maar ook een jaar waar ik niks heb gespeeld. Als voetballer ben je dan blij dat je weer kan spelen, dus de promotie had ik graag meegemaakt, maar dit was het moment om weg te gaan, zo gaat het in de voetballerij. Ik was allang blij dat ik weer gewoon kon voetballen. Ik heb nog contact met een paar jongens daar, dus heb zeker wat van het promotiefeest meegekregen. Dat schijnt heel leuk geweest te zijn”, sluit hij af met een lach in zijn stem.

Morgen start de Eredivisie weer. Wil je nog meedoen aan de Awaydays NL topcoachpoule? Meld je dan snel aan op de volgende site: https://www.scorito.com/topcoach/topcoach1718/awaydays-nl?code=4c0abe7a-7c5f-4697-8f5f-a949dbb1f852!