Sven Braken: ”Het begint steeds meer te leven in Almere”

Sven Braken (24) speelt sinds 2015 voor Almere City. Sven komt echter uit de jeugdopleiding van MVV en maakte hier ook zijn debuut in het betaalde voetbal. We spreken over zijn beleving rondom het tweeluik met Helmond Sport voor de play-offs van afgelopen seizoen. Ook wordt er een blik geworpen op Almere City. We spreken over de naamswijziging in 2010 en de opkomende sfeer. Daarbij wordt teruggekeken op de ongeregeldheden tussen de supporters van zijn MVV en Roda JC.

 

”In het verleden heb ik weleens iemand zien zitten met een paarse sjaal, de kleuren van FC Omniworld. Maar tegenwoordig krijg ik er weinig van mee. In mijn ogen staat iedereen achter Almere City. Dat zie je de laatste jaren ook aan de opkomst van de supporters. Er zijn meer sfeeracties die ondersteund worden met vuurwerk. In de tijd dat ik geblesseerd was en naar de club reed zag je de supporters in een grote groep naar het stadion lopen. Dat is alleen maar mooi om te zien. Het is voelbaar dat het steeds meer begint te leven in Almere. Een naamswijziging hoeft niet alles te zeggen, MVV heet bijvoorbeeld ook Maatschappelijk Voetbal Vereniging Maastricht, dat was vroeger ook anders. Er hoeft niet per definitie een stuk traditie of verbondenheid verloren te gaan. Het doet niks af aan de historie, die blijft toch wel.”

MVV

”Mijn ontvangst bij MVV is altijd goed geweest, daarbij kom ik ook nog regelmatig in Maastricht. Het contact met Ron Elsen (trainer MVV, red.) is goed. Je hebt ook een speciale band met sommige mensen van de club. Je hebt de hele jeugd doorlopen en ze hebben mij zien opgroeien als voetballer, maar ook als persoon. Het voelt daarom ook altijd als thuiskomen. Het kan ook anders zijn, zoals je ziet als speler een club verruilt voor een andere club of de concurrent. Het uitfluiten in stadions hoort er dan bij, maar het bedreigen vind ik te ver gaan. Ik heb het toen ook meegemaakt met Danny Schreurs, waarmee ik samen in mijn MVV-tijd mee speelde. Hij vertrok later naar Roda JC en werd toen uitgefloten. Maar werd buiten het stadion ook flink bedreigd. Zoals brieven of tegenwoordig met social media als Facebook. Bovendien is het ook hoe je er als speler mee omgaat. Als je als speler gaat provoceren kan je negatieve reacties terugverwachten. Ik heb het zelf meegemaakt tijdens Almere tegen MVV, toen scoorde ik twee keer tegen MVV, dan ga ik natuurlijk niet expres voor het vak met MVV-supporters juichen. Ik heb nog altijd een hart voor die club, al ben ik speler van Almere en niet minder blij dat ik scoor. Ik wrijf het er niet extra in, dat zie je na de wedstrijd. De supporters geven je gewoon een hand en bedanken je, dat is mooi.”

”De play-offwedstrijden zijn altijd extra beladen, het gaat namelijk om promotie. Als speler ervaar je het ook als een andere wedstrijd, dan bijvoorbeeld een competitiewedstrijd. Dat merk je ook aan de supporters die in grotere getalen de wedstrijden bezoeken. Het zijn het mooie wedstrijden om te spelen. Het gaat namelijk echt ergens om. Onbewust geeft de sfeer rondom play-off wedstrijden je een boost. De ongeregeldheden rondom MVV – Roda zijn alleen jammer. De wedstrijd heb ik thuis op tv gezien. Het is gewoon zonde dat het zo uit de hand is gelopen. Ik denk dat de jongens die op het veld liepen niet eens iedere wedstrijd naar MVV komen kijken. Het had niet mogen gebeuren. Het is een beladen wedstrijd, een derby, haat en nijd en dat is nu te ver gegaan. Echter denk ik dat de echte MVV-supporters zo niet zijn, zo ken ik ze althans niet. Ik heb er vier jaar gespeeld en zulke dingen nog nooit meegemaakt, in mijn ogen is het een incident. MVV heeft een hele fanatieke aanhang, zowel thuis als uit. Ze staan altijd achter hun club en zijn vaak in grote getale aanwezig.”

Voetballiefhebber

”Doordat er dingen gebeuren worden er maatregelen getroffen. De mensen die hierover beslissen doen dit niet zomaar, dus het strengere beleid rondom uitwedstrijden komt niet zomaar uit de lucht vallen. Dat moet ergens vandaan komen. Verder krijg ik weinig mee van alle maatregelen. Ik ben een echte voetballiefhebber, een echte fanatieke supporter weet ik niet. Ik heb eerlijk gezegd nooit wat gevoeld voor het meezingen en het meenemen van een trommel naar de club, ik ging er als voetballiefhebber naar toe. Het analyseren, wat er goed of fout ging vind ik het mooiste.”

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *