Robert Braber: ”Een heel vak zien springen, dat is hartstikke mooi!”

Voor Helmond Sport was het seizoen 2016/2017 een succesvolle. De Brabantse club eindigde weliswaar teleurstellend dertiende, maar mocht dankzij een periodetitel voor het eerst sinds 2011/2012 weer aan de Eredivisie ruiken. Uiteindelijk verloor Helmond Sport nipt over twee duels van Eredivisionist Roda JC Kerkrade. Aanvoerder Robert Braber kijkt er in ieder geval met plezier op terug, mede dankzij de massaal meegereisde Helmond Sport-fans.

Het Eredivisie-avontuur begon voor Helmond Sport met een tweestrijd tegen Almere City, waar voornamelijk de thuiswedstrijd opvallend was. Helmond wist een 0-2 achterstand binnen een kwartier om te buigen naar een 4-2 voorsprong, waardoor de ploeg opeens een uitstekende uitgangspositie had voor de return. “Onze thuiswedstrijd was heel matig gevuld, maar door de uiteindelijke overwinning ging iedereen uit zijn dak. Ik vind dat wij meer steun hadden verdiend, maar door onze matige prestaties tijdens de tweede seizoenshelft was het vertrouwen niet zo groot. De support in het (volle) uitvak bij Almere City hebben we echt moeten verdienen, de inschrijvingen voor een plek in het uitvak gingen opeens als een trein. Alles staat of valt met het vertrouwen of er iets te vieren valt. Toen we door gingen, kocht iedereen direct een kaartje voor Roda-thuis en uit. Iedereen had iets van: er kan iets moois ontstaan. Soms is het weleens moeilijk: je moet eerst iedereen overtuigen en resultaten boeken, voordat het écht druk wordt en je echt een grote achterban krijgt.”

Bijna naar de Eredivisie

Helmond ging verder en trad aan tegen de nummer 17 van de Eredivisie, Roda JC, waar het chaos was. En dus rook Helmond bloed. “Nadat we thuis onterecht 0-1 verloren, had iedereen in onze ploeg iets van: wij hebben gewoon nog kans. Uiteindelijk voelde je dat ook vanaf minuut één in Kerkrade, het publiek voelde het ook. We hadden het idee dat wij meer steun kregen van Roda. Hun publiek ging zich keren tegen hun eigen elftal, ons publiek werd steeds enthousiaster en fanatieker. Al die supporters erbij geeft een extra kick, dit zijn de mooiste wedstrijden om te spelen. Wij waren in ieder geval de baas op het veld, überhaupt voordat de fans hun stempel konden drukken op de wedstrijd. Als je zo’n ontlading ziet na onze goal, dat je een heel vak ziet springen, dat is hartstikke mooi. Ik heb vaker volle uitvakken meegemaakt bij andere clubs, maar dit was wel, samen met de periodetitel die we pakten in en tegen Den Bosch, een gaaf moment.”

Periodetitel

In Den Bosch waren 500 supporters van Helmond Sport aanwezig. En dat komt zelden voor in een doorsnee competitiewedstrijd, erkent Braber. Des te blijer was hij met de support. “Bij Den Bosch-uit speelden we heel matig, maar we hadden wel het doorzettingsvermogen om die 1-1 te maken. Dat heeft ook met het publiek te maken. Daar waren wij vocaal heer en meester, dan denk ik wel dat ze net die doorslag hebben gegeven om toch die periode binnen te halen. Je merkt dat het publiek dat laatste zetje kan geven. Je voelt het meer als je 500 man zou teleurstellen dan als er bijvoorbeeld 10 man zitten. Onbewust zou je dan denk ik net meer tot het gaatje gaan, wat extra’s doen.”

Derby’s tegen FC Eindhoven

Ondanks de play-offwedstrijden tellen in Helmond voor de supporters eigenlijk maar twee wedstrijden, tegen rivaal FC Eindhoven. Dat het zo leefde, was een positieve verrassing voor de 34-jarige Rotterdammer. “De thuiswedstrijd tegen Eindhoven was zeker de drukste thuiswedstrijd in de competitie van het afgelopen jaar. Toen we binnen tien minuten drie keer scoorden ging het dak eraf, ik had daarvoor nog niet zo het gevoel dat het zo extreem leefde. Iedereen was bloedfanatiek,

je hoort ook wel dat het de wedstrijd van het jaar is. Zelfs onze uitwedstrijd tegen Eindhoven hebben we veel mensen meegenomen, terwijl we nergens meer om speelden. Iedereen had het er over dat het bijna belangrijker werd om Eindhoven uit de play-offs te houden dan dat wij zelf fit waren voor onze eigen play-offwedstrijd. Voor de supporters was die wedstrijd veel belangrijker dan de play-offs.”

NAC – Willem II: een verhaal apart

Braber komt van kleins af aan al bij NAC Breda en kwam ook als speler uit voor de club uit Breda.. Daarmee speelde hij derby’s tegen rivaal Willem II. “FC Eindhoven – Helmond Sport is niet te vergelijken met wedstrijden tussen Willem II en NAC. Van een hele andere orde, qua grootte, daar gaat het maanden van tevoren over. Je ziet ook supportersacties, maar het is logisch dat je daar meer van meekrijgt, door de grotere groep supporters.”

Ondanks Brabers verleden bij NAC en vrienden in zijn omgeving die sympathie hebben voor de Bredase club, vertrok hij na zijn RKC-periode naar Willem II. Daarmee scoorde hij, uitgerekend tegen NAC, het winnende doelpunt. “Heel apart, dat heeft een hele grote impact gehad. Er was genoeg gezegd en geschreven erover. Ik was bijvoorbeeld met vrienden naar de Open Dag van NAC en heb daar even gekletst met een journalist. Opeens stond er paginagroot in de VI dat ik als Willem II-speler bij de Open Dag van NAC was. Overal stond opgetekend dat ik een NAC’er was, twee weken later was ik Willem II speler en scoorde ik tegen NAC. Je krijgt van tevoren heel veel reacties en als je scoort weet je dat het een tijdje gaat leven en dat er aardig wat interviews komen. Hoeveel reacties ik daarop heb gehad, heb ik nog nooit meegemaakt. Dat was duidelijk hoe bijzonder die goal was.”

Na zijn goal voor de Tilburgers bleef de in Breda wonende Braber maar even thuis. “Ik ben even niet meer de stad in geweest. Er zijn mensen die het omzetten in agressie. De meeste voetbalsupporters weten hoe het in elkaar zit en snappen dat wij voor onze boterham spelen en dat je alles doet om te winnen voor je werk, maar er zijn mensen die zeggen dat je het niet kan maken of expres naast moet schieten…” Dit jaar is NAC weer gepromoveerd en dus staat de derby komend seizoen weer op het programma. “ Ik denk niet dat de derby per se anders is dan anders nu NAC is gepromoveerd. Een paar jaar geleden vloog Willem II eruit, dus het is een beetje stuivertje wisselen. Soms ontloop je elkaar, maar als ze niet elk jaar tegen elkaar spelen worden de confrontaties extra bijzonder. Het zal nu wel wat meer leven. Toen ik de winnende scoorde voor Willem II was de club dat jaar ervoor ook ‘weg’ in de Jupiler League, dus toen was er ook extra beleving. Zo’n wedstrijd doet heel veel met veel mensen. Dat mensen zoveel reacties geven op een voetbalwedstrijd is bizar.”

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *