De laatste jaren is FC Emmen zowel op áls buiten het veld bezig aan een opmars. De formatie van FC Emmen-trainer Dick Lukkien plaatste zich afgelopen seizoen voor de derde opeenvolgende keer voor de play-offs en op de tribunes ontstond er een fanatieke supportersgroep. Aanstaande vrijdag opent FC Emmen het seizoen in Waalwijk tegen RKC en wij gingen daarom in gesprek met FC Emmen-verdediger Nick Bakker.

Voor voetballers is de voorbereiding de minste periode van het voetbalseizoen. De oefenwedstrijden worden vaak op amateurcomplexen gespeeld en daardoor kunnen supporters in de kantine of kort achter de reclameborden genieten van een koud biertje. ”De sfeer tijdens de voorbereiding was net als afgelopen seizoen prima, maar ik weet 100% zeker dat dit tijdens het seizoen alleen maar beter wordt. Je merkt aan de supporters ook dat ze meer verwachtingen van ons hebben. Wij als spelersgroep vinden dat alleen maar mooi. Je merkt aan alles dat de sfeer bij FC Emmen toeneemt.” Dat was afgelopen seizoen meerdere malen te zien. Voor FC Emmen-begrippen zaten de uitvakken bij Cambuur, AZ (beker) en NEC (play-offs) goed vol. ”Die steun geeft zeker weten kracht. Cambuur-uit is inderdaad een goed voorbeeld, maar ook op bezoek bij AZ vond ik de steun van de supporters mooi. Ze bleven maar zingen in het uitvak, dat is wel iets wat me nog steeds bij blijft.”

Aan het einde van het seizoen voelde Bakker zich trots in Nijmegen, waar FC Emmen op bezoek ging bij NEC. Na een 1-3 nederlaag in eigen huis leek het op voorhand een onmogelijke uitdaging om alsnog de finale van de play-offs te halen. Ondanks dat én de 1-0 van NEC bleef het uitvak achter de ploeg van trainer Lukkien staan en overstemde het Nijmeegse publiek. ”Ja, dan speel ik vele malen liever voor een kleinere club met een fanatieke aanhang dan voor een grote aanhang waar je het publiek niet of nauwelijks hoort. Het mooiste is dat je de supporters hoort op het veld. Dat geeft ook nog eens een extra boost.” Door de nederlaag in Nijmegen kwam er ook een einde aan het seizoen van FC Emmen en kan de droom om te promoveren naar de Eredivisie weer minimaal een jaar in de ijskast. ”Of ik ooit nog in de Eredivisie wil spelen? Ja, dat is sinds ik begonnen ben met voetballen een droom voor me geweest. Ik heb de jeugdopleiding van FC Groningen doorlopen, maar dat wil niet zeggen dat ik per se daar als vaste basisspeler wil spelen in de Eredivisie. Dat kan ook bij een andere club. Bijvoorbeeld met FC Emmen”, knipoogt Bakker.

Qua achterban is FC Emmen een stuk kleiner dan FC Groningen. Toch merkt Bakker, op de grootte na, weinig verschillen op tussen beide clubs. ”Ik was al gewend dat supporters er dicht op zaten. Dat is ook alleen maar mooi. Ikzelf, maar ook zeker de meeste jongens uit de selectie, hebben een goede band met onze aanhang. Ze zijn af en toe kritisch, maar dat hoort er ook bij. Dat betekent natuurlijk ook dat ze iets van ons verwachten en dat mag ook. Ik vind het vooral leuk dat supporters en spelers bij FC Emmen zo dicht bij elkaar staan.” De afstanden tussen FC Emmen en de andere clubs is wel wat groter. De supporters en spelers van FC Emmen moeten aankomend seizoen de meeste kilometers van de Jupiler League maken. ”Ik kijk dan toch het meest uit naar de uitwedstrijden tegen Cambuur en Go Ahead Eagles. Twee mooie clubs waar het ook altijd volle bak is, ongeacht de divisie die ze spelen. Dat zijn toch de mooiste wedstrijden om te spelen. De afstand naar Leeuwarden en Deventer is voor onze supporters ook prima te doen, dus ik verwacht dat de vakken goed gevuld zullen zijn.

Zoals gezegd konden Bakker en zijn teamgenoten in Alkmaar rekenen op de steun van een goed gevuld uitvak. Het is altijd maar afwachten welk balletje er gepakt wordt en wat de wedstrijden voor de beker gaan worden. Als Bakker inspraak had op de loting, was het voor hem vrij snel duidelijk. ”Doe dan maar FC Groningen-uit. Lekker dichtbij voor onze supporters, mijn oude club en een mooie tegenstander om tegen te spelen. Dat lijkt me dus een prima loting.”

De laatste jaren heeft FC Emmen, mede door de Brigata Fanatico, een opmars gemaakt buiten het veld. De sfeer is terug op de Meerdijk en de uitsupportersaantallen worden hoger, ondanks de verre reizen. Als het aan Bakker ligt gaan zij op dezelfde voet verder als het afgelopen seizoen. ”Ik hoop dat ze dit seizoen weer massaal achter ons staan, waar we ook spelen. Wij als spelersgroep vinden het fantastisch om te zien hoe snel groeiende jullie zijn als groep en dat jullie er altijd zijn. Op naar een mooi seizoen samen!”