Xandro Schenk doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar is op dit moment de langstzittende Go Ahead Eagles-speler. Sinds januari 2013 speelt Schenk in het rood-geel van de Deventer trots. In die 4,5 jaar maakte Schenk van alles mee. Van promotie tot degradatie en van Europees voetbal tot handhaving. Wij gingen in gesprek met de 24-jarige verdediger van Go Ahead Eagles.

Op maandag 4 februari 2013 zitten 3214 toeschouwers in de Adelaarshorst bij de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en het inmiddels failliete SC Veendam. Diezelfde avond maakte Xandro Schenk zijn eerste minuten in Deventer als Eagle. Zo’n 4,5 jaar later heeft Go Ahead Eagles rond de 6000 seizoenkaarten verkocht voor een jaar Jupiler League. Een flink verschil met het aantal toeschouwers dat bij de entree van Schenk op de tribune zat of stond. ”Ik denk dat Go Ahead Eagles wel één van de trouwste en fanatiekste achterbannen van Nederland heeft. Dat er rond de 6000 seizoenkaarten zijn verkocht voor aanvang van het seizoen geeft dit wel weer aan. Dit is één van de uitzonderingen in de Jupiler League.” In 4,5 jaar Go Ahead Eagles heeft Schenk de club leren kennen en van alles meegemaakt. Alleen de titel en de bekerwinst ontbreken nog op het lijstje van de verdediger. ”Bewogen jaren waren dat zeker, ja. Als we dan toch voor iets moeten gaan wat ik nog niet bereikt heb, dan maar de titel. Het winnen van de KNVB Beker lijkt me niet zo realistisch. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de titel een makkie voor ons wordt. We hebben wel als doel om zo snel mogelijk terug te keren naar de Eredivisie. Laten we dat dan maar meteen dit jaar doen!”

In het seizoen 2012-2013 speelde Schenk samen met Joey Suk en Sjoerd Overgoor. Beiden zijn ook aankomend seizoen weer de teamgenoten van hem, maar zij maakten tussentijds wel de stap naar een andere club. Schenk is daardoor de langstzittende speler in de selectie van trainer Leon Vlemmings. Hoewel Schenk nog één jaar onder contract staat in Deventer, heeft hij het naar zijn zin in Deventer. ”Natuurlijk heb ik ambities. Maar aan de andere kant weet ik wel wat ik bij Go Ahead heb. Toch zou ik volgend seizoen graag wel weer in de Eredivisie willen spelen.” Aankomend seizoen mag Go Ahead Eagles het na een jaartje Eredivisie weer proberen in de Jupiler League. Geen Ajax, Feyenoord en PSV meer, maar de beloftenteams van AZ, FC Utrecht en PSV wachten weer. Een enorme omschakeling, al is Schenk daar niet mee bezig. ”Het is gewoon ons werk, dus ons warm maken voor die potjes moet geen probleem zijn. En daarbij zijn er genoeg andere clubs in de Jupiler League waar niet veel meer mensen op de tribune zitten. Het is dus inderdaad een hele omschakeling met vorig jaar, maar dan hadden we er maar in moeten blijven. Dat is ons niet gelukt, dus dan moeten we daar ook niet over zeuren.”

De voorbereiding zit er op en Go Ahead Eagles start morgen met een uitduel tegen MVV, de eerste wedstrijd van het seizoen die er echt toe doet. Hoewel de potjes niks opleveren qua punten en er weinig spanning opstaat, heeft Schenk geen hekel aan de voorbereiding gehad. ”De voorbereiding heeft z’n charme ook wel weer. Is ook wel leuk om mee te maken. Maar als ik moet kiezen, ben ik toch meer van de potjes waar wat op het spel staat. Het is het leukst om voor een resultaat te spelen, in de voorbereiding geldt dit natuurlijk ook wel, maar is dat minder het geval. In de voorbereiding ligt de nadruk meer op fit worden en dingen er in proberen te slijpen.”

Met de degradatie uit de Eredivisie verdwijnt ook de IJsselderby. Schenk maakte de IJsselderby zes keer mee en sloot de helft van de edities af met een overwinning. ”Dat zijn toch altijd bijzondere wedstrijden. Voorgaande jaren deden we het altijd goed tegen Zwolle. Het leek alsof we dan altijd net iets meer konden brengen. De wedstrijden leven ook enorm in Deventer, maar helaas is het afgelopen seizoen niet gelukt om een goed resultaat te halen. Al blijft het natuurlijk een prachtige wedstrijd om te spelen met de ambiance en de rivaliteit rondom de derby.” Toch krijgen Schenk en zijn ploeggenoten een beladen wedstrijd er voor terug, de wedstrijden tegen De Graafschap. Vanwege de veiligheid zijn dit de enige twee wedstrijden die Go Ahead Eagles op zondag afwerkt, gezien het risico van de wedstrijd. ”De Graafschap is natuurlijk een apart verhaal. Iedereen weet nog dat we werden aangevallen na de wedstrijd toen we promoveerden. Dat was natuurlijk een bijzondere ervaring. Toch zal het denk ik minder leven dan tegen Zwolle. Ik neem aan dat het dit seizoen beide keren niet misgaat en dat de beveiliging rondom deze wedstrijden wordt opgeschroefd.”

Met een nog éénjarig contract is het nog onduidelijk waar de toekomst van Schenk ligt. Wordt het Eredivisie met Go Ahead, wordt het Eredivisie met een andere club of toch nog Jupiler League met Go Ahead? Allemaal vragen waar we over een maand of negen antwoord op kunnen geven. Toch kijkt Schenk met een goed gevoel terug op de tijden die hij bij Go Ahead Eagles heeft gespeeld. ”Het spelen bij en tegen NAC vond ik altijd mooi, daar hangt altijd een mooie sfeer. Vorig jaar De Kuip, al was het niet specifiek de sfeer wat er uitsprong. Wij verloren dik, maar er werd door AZ tegen Ajax gescoord. Die spannende titelrace was toen gaande tussen Feyenoord en Ajax. Het kabaal dat toen vrij kwam had ik nog nooit eerder meegemaakt. Op dat moment was coachen bijna onmogelijk.”