Wij blikken met Glenn Kobussen, oud-speler van onder andere Feyenoord en Go Ahead Eagles, vooruit op komend seizoen, de bekerwedstrijd tegen FC Lienden en kijken terug op de prachtprestatie van HHC in het bekertoernooi van twee seizoenen geleden. Glenn Kobussen is aanvoerder van HHC en tevens verantwoordelijk voor de uitschakeling van NEC in de achtste finale van het bekertoernooi. Hij zorgde voor de openingstreffer en zo stond HHC in de 48e minuut met één been in de kwartfinale van de KNVB-beker.

HHC

‘’Bij de amateurs lijkt het automatisch altijd drukker, het publiek zit ook dichter op het veld. Dat vind ik een hele mooie sfeer hebben. Je voetbalt omdat je het leuk vindt, maar het is altijd een stuk leuker als er veel mensen komen kijken naar wat je doet. Of er nou 1.500 man komt kijken of 200, dan ga je het automatisch leuker vinden als er meer mensen langs de kant staan. Het is een beetje te vergelijken met als je ouders vroeger kwamen kijken. In een groot stadion zit natuurlijk ook verschil in de aantallen, dan lijkt 1.500 helemaal niks, terwijl bij een club uit de tweede divisie de ambiance dan beter is. Over het algemeen zie je bij amateurclubs dat supporters in de kantine blijven hangen, dat geeft ook binding tussen de selectie en de supporters. Daar is voor een selectiespeler ook een rol in weggelegd, dat je sommige supporters te woord moet staan en je club positief in beeld moet brengen. En als het een keer een slechte wedstrijd is, vind ik het ook niet moeilijk om aan te geven dat het een keer wat minder is. Daarbij komt dat je de tijd moet nemen om te luisteren wat de mening van de supporters is.’’

Terugblik KNVB-Beker

‘’In aanloop naar de wedstrijd van NEC in het bekertoernooi was er eerst sprake van dat wij moesten uitwijken naar Emmen. Wij waren niet goed op de hoogte wat de club allemaal deed om de wedstrijd alsnog in Hardenberg te laten plaatsvinden. Avondwedstrijden vind ik sowieso wat extra’s geven, bovendien was er led-boarding geïnstalleerd langs het veld, dat was nieuw voor ons. Tevens waren er extra lichtmasten geplaatst, voor de belichting van de uitzending van FOX-Sports. Natuurlijk kwam er op een achtste finale ook extra man op af dan een normale wedstrijd, ik denk dat er een mannetje of 3.500 langs het veld stonden. Je eerste gedachte tegen zo’n tegenstander is om je huid zo duur mogelijk te verkopen. Zeker bij zo’n opkomst van supporters hoop je niet dat het een nulletje of 5-6 wordt. Wat een normale uitslag had kunnen zijn. Als je dan ziet hoe het heeft uitgepakt is het natuurlijk een gigantisch feest. Je krijgt dan natuurlijk extra aandacht van de pers, dat is alleen maar leuk om nog een keer mee te maken.’’

‘’Al die bussen die van Hardenberg naar Alkmaar vertrokken, dat was enorm bijzonder om mee te maken. Toen wij als spelersgroep wegreden met de bus, zagen wij al die bussen al klaar staan, de supporters zwaaien je uit, wensen je succes en steken vuurwerk af. Dat doet absoluut wat extra’s met je. Het geeft je het besef dat je met iets bezig bent wat belangrijk is voor de club. Het speelt bij mensen en het brengt ze op de been, dat maakt trots dat je dit hebt bereikt. Het is toch iets moois dat je aan de mensen in Hardenberg kunt geven.’’

Vooruitblik KNVB-Beker

‘’Het is voornamelijk kijken van wedstrijd tot wedstrijd, wij hebben nu al gelijk een pittige tegenstander geloot. Bij Lienden zijn er veel spelers weggegaan, maar er zijn ook weer veel spelers voor teruggekomen. Dus het is voor ons afwachten hoe Lienden dat gaat oppakken. Het is voor ons moeilijk in te schatten, maar dat wij aan de bak moeten lijkt mij duidelijk. De verwachtingen in het bekertoernooi zijn lastig aan te geven, het hangt echt af van de loting. Stel dat wij winnen van Lienden en we loten de volgende ronde PSV, dan mogen wij heel veel dromen, maar dan lijkt het me realistisch dat je die niet gaat winnen. Maar je kan ook een amateurclub loten en dan worden de kansen op het behalen van de volgende ronde alweer veel realistischer. De beker is de snelste weg naar een prijs, dat is het grootste verschil met de tweede divisie. Hoe verder je komt, hoe meer publiek erop af komt. Je hebt de kans dat je een mooie tegenstander loot, je kan tegen spelers spelen die je normaal gesproken alleen op tv ziet. Qua prestatieniveau is het natuurlijk mooi als je tegen je favoriete club speelt in een mooi stadion.’’

Vooruitblik seizoen

‘’De clubs die in de tweede divisie spelen, zijn op het amateurniveau, hele grote clubs. Hier komen dan ook veel supporters op af en het niveau is aan elkaar gewaagd, dat automatisch veel mooie wedstrijden op levert. Vorig jaar hebben wij eigenlijk een heel zwaar seizoen gehad, waar we ons op de laatste speeldag veilig hebben gespeeld. Achteraf natuurlijk een heel mooi slot met een fantastisch feest. Dit seizoen hebben wij een vrij nieuwe selectie, zijn ook verjongd. In mijn ogen staan wij er heel goed op, nu weten we ook wat we kunnen verwachten van de tweede divisie en dat was vorig jaar wel anders. Bovendien is de basis van vorig jaar gebleven, wat dat betreft staat het basiselftal er al. De selectie is aangevuld met jonge spelers, die zich nog verder kunnen ontwikkelen. De ene wedstrijd zullen ze een zeven spelen, de andere keer een zes. Dat is het risico met jonge spelers.’’