Waar zijn jongere broer Kevin vorig jaar een enorme stap maakte van Vitesse naar Fiorentina, maakte Jamarro Diks een nog grotere stap. Hij verruilde tweedeklasser WSV uit Apeldoorn in voor het Slowaakse Trencin waarvoor hij debuteerde in de Champions League. Na een halfjaar keerde Diks terug in Nederland om bij GVVV te voetballen. Afgelopen zomer keerde Diks terug in Apeldoorn om bij hoofdklasse CSV Apeldoorn te spelen. Vanavond mag Diks weer een mooi duel bijschrijven, want hij neemt het op tegen Willem II. Wij blikten vooruit met Diks over zijn Champions League-avontuur, zijn droomloting en de kansen van CSV Apeldoorn tegen Willem II.

Foto: Wout van Zoeren.

Na het uitschakelen van derde divisionist Quick’20 konden Diks en zijn teamgenoten zich opmaken voor de loting van drie dagen later. Uiteindelijk rolde op zaterdag 26 augustus Willem II uit de koker. CSV Apeldoorn mag dus een Eredivisie-club ontvangen op Sportpark Orderbos. ”Ik had natuurlijk gehoopt op een duel tegen Feyenoord, om lekker tegen mijn broertje te kunnen spelen. Willem II is ook wel een leuke tegenstander, hoor. We spelen in ieder geval tegen een Eredivisieclub. Dit zijn natuurlijk wedstrijden waar je naar uitkijkt, want dit maak je niet al te vaak mee.” Voor Diks is het echter niet nieuw om tegen profclubs te spelen. ”Ik heb vorig seizoen een paar maanden bij GVVV gespeeld en toen oefenden we tegen NEC. Daarnaast heb ik in de jeugd van Vitesse gespeeld en speelden we natuurlijk tegen de grote clubs zoals Ajax, Feyenoord en AZ. Dat zijn natuurlijk leuke wedstrijden, vooral als je nu je tegenstanders in het eerste elftal van hun club ziet spelen.” In het verleden ontpopte competitiegenoot Excelsior’31 zich tot een cupfighter door onder andere Excelsior en Willem II uit te schakelen. Laatstgenoemde is juist de tegenstander van CSV Apeldoorn. ”Ik schat in dat we niet kansloos zijn. Als we doen wat we moeten doen en daarbij vrijuit kunnen spelen is een goed resultaat behalen zeker mogelijk. Zij moeten komen en als wij als team kunnen spelen en hard voor elkaar werken dan kunnen we zeker stunten.”

Veel spelers die in de hoofdklasse spelen kunnen niet zeggen dat zij in het buitenland hebben gevoetbald. En al helemaal niet dat zij in de Champions League hebben gespeeld. Diks dus wel. ”Het avontuur bij Trencin was een avontuur dat ik niet graag had willen missen. Spelen voor 55.000 supporters, het was een droom die uitkwam. Echt geweldig. Het niveau ligt natuurlijk stukken hoger en ik ben ook een ervaring rijker. Ik heb hele mooie dingen mogen meemaken. Het was destijds aan de trainer of ik mocht spelen, maar ik heb natuurlijk veel ervaring opgedaan met collega-voetballers op de trainingen en veel geleerd van de mensen van de technische staf. Ik heb er dan ook veel connecties aan over gehouden.” Waar de wedstrijd tegen Legia Warschau voor Trencin een grote was, is dat nu ook het geval voor CSV Apeldoorn tegen Willem II. Diks hoopt er goed mee om te kunnen gaan. ”Elke tegenstander is anders. Ook in de hoofdklasse vecht iedere tegenstander voor zijn plek. Willem II of Legia Warschau is natuurlijk met alle respect wel een verschil. Ik herken het verschil en probeer mijn medespelers daar ook mee te motiveren.”

De broer van Feyenoord-verdediger Diks heeft vertrouwen in een bekerstunt van CSV Apeldoorn en kijkt daarom ook al met een schuin oog naar een mogelijke ontmoeting tegen Feyenoord. ”Een absolute droomloting, ja! En dan het liefst ook nog spelen in de Kuip. Ik heb daar eerder gespeeld en er heerst een geweldige sfeer. De Kuip is een stadion waar ik me thuis voel. Laat de loting maar komen.” Een rood-gele invasie naar de Kuip ziet Diks dus zeker zitten. ”Als we stunten tegen Willem II en we een uitwedstrijd loten verwacht ik dat er vele supporters ons achterna reizen. Die steun krijgen we nu tegen Willem II ook al. Als we de volgende ronde halen weet ik zeker dat er veel bussen vanuit Apeldoorn meegaan. Het is in de hoofdklasse zelfs al zo dat we bij uitwedstrijden meer supporters dan de thuisclub hebben.”

Zoals gezegd barst de aanvaller van het vertrouwen. Een voorspelling durft hij dan ook zeker te wagen. ”Ik denk het dat het 2-1 voor ons wordt. Willem II zal veel balbezit hebben en zullen daar ook beter in zijn, maar zodra wij de bal veroveren moeten we snel onze buitenspelers zoeken om goede voorzetten te geven en daaruit proberen te scoren. Ik heb er vertrouwen in!”