Dennis van Eersel: ”In blessuretijd van Ajax winnen is legendarisch”

Net als in het seizoen 2015-2016 is Dennis van Eersel aanstaande zondag weer aanwezig bij de bekerfinale. Wij blikken terug op de bekerfinale van het seizoen 2015-2016 en blikken vooruit op de wedstrijd van aanstaande zondag met Feyenoord-watcher Dennis van Eersel.

De bekerfinale staat in Nederland bekend om één van de grootste wedstrijden van het seizoen. Voor sommige clubs is het misschien wel de grootste wedstrijd die je kunt spelen. Bekervoetbal brengt krachten los, zowel bij de spelers als bij de supporters. Het is de kortste weg naar Europees voetbal en dat is vaak te zien tijdens de wedstrijden. ”Bij bekervoetbal denk ik aan spektakel, verrassingen en wedstrijden die tot het laatste moment spannend blijven. Voor de meeste clubs is de beker de enige prijs die ze ooit kunnen winnen. Ik snap dan ook niet waarom de meeste stadions bij bekerwedstrijden zo leeg zijn, ik vind het de mooiste wedstrijden.” En mooie bekerwedstrijden heeft van Eersel dit seizoen dan ook gezien. Als Feyenoord-watcher was hij bij elk bekerduel. In de beker speelde Feyenoord alles thuis en over de mooiste bekerwedstrijd dit seizoen hoeft van Eersel dan ook niet lang over na te denken. ”Absoluut PSV-thuis, dat was de mooiste en de meest sfeervolle wedstrijd van deze bekercampagne. Bij Feyenoord heerste, door het vele puntenverlies, het gevoel dat dié wedstrijd de enige mogelijkheid gaf om het seizoen nog een beetje te redden. En dat was te merken. Feyenoord klapte erop, er was wisselwerking met het publiek. Een prachtige avond.”

De weg die Feyenoord aflegde naar de finale was een weg met allemaal thuiswedstrijden op een doordeweekse avond. De Kuip kan bij avondwedstrijden magisch zijn door de sfeer, maar dat is volgens van Eersel niet de reden waarom de Rotterdammers in de finale staan zondag. ”Feyenoord is natuurlijk in de competitie vaak ook de winnende ploeg in De Kuip, dus het is logisch dat dit in de beker ook vaker wel dan niet het geval is. Feyenoord is van de traditionele topclubs ook degene die doorgaans het bekertoernooi het meest serieus neemt. Zoveel prijzen heeft de club nu ook weer niet gepakt, dus het zou misplaatste arrogantie zijn om met ‘een b-ploeg’ te spelen in de beker.” De laatste jaren pakte Feyenoord twee prijzen. Twee jaar geleden won Feyenoord ten koste van FC Utrecht de beker, terwijl vorig seizoen Feyenoord na jaren weer de titel won. De bekerfinale van twee jaar geleden was dan ook een mooie bekerwedstrijd die van Eersel live heeft gezien, toch valt de keuze voor de mooiste bekerwedstrijd op een andere wedstrijd in dat seizoen. ”De gewonnen finale tegen Utrecht was uiteraard mooi, het was de eerste keer als verslaggever dat ik commentaar deed bij een gewonnen prijs voor Feyenoord. Maar de wedstrijd in datzelfde seizoen tegen Ajax blijft nog legendarischer. In blessuretijd winnen, door een eigen goal van Veltman. Het hele stadion ontplofte. Ongekende ontlading.”

Aanstaande zondag wacht de bekerfinale tegen AZ. De club die vorig seizoen de finale verloor van Vitesse, aast op revanche na twee nederlagen in de competitie tegen Feyenoord. Voor Feyenoord is het de kans om, na een vierde plek in de competitie, nog een prijs te pakken dit seizoen. ”De sfeer bij finales is bijna altijd top en als een volksclub als Feyenoord in de finale staat weet je al zeker dat het op dat vlak zal kolken. AZ hunkert om weer een keer een finale te winnen en zal af willen van dat stempel dat ze nooit topduels winnen. Feyenoord staat op scherp omdat dit het enige is dat het seizoen nog kan redden en het al weken/maanden over deze ene wedstrijd gaat. AZ heeft dit seizoen regelmatig beter voetbal laten zien, maar in een finale komen ook andere zaken kijken. Daarom denk ik dat de wilskracht de doorslag zal geven en Feyenoord wint.” Net als FC Utrecht twee jaar geleden komt ook AZ met het maximum aantal supporters vanuit Alkmaar. Ondanks dat FC Utrecht en AZ twee verschillende clubs zijn verwacht van Eersel wel een feestje op de tribunes. ”FC Utrecht heeft net als Feyenoord of ADO het karakter van een volksclub. Dat is bij AZ een stuk minder. Die supporters hebben nog steeds last van het ‘klappertjes-imago’, ook al zijn die dingen (gelukkig) al lang verdwenen uit het stadion. Ook voor AZ en zijn supporters is de bekerfinale een unieke kans op een prijs, dus ik verwacht ook daar volle vakken en veel sfeer.”

Twee jaar geleden won Feyenoord dus van FC Utrecht en dat werd groots gevierd. De ontlading was gigantisch en een dag na de bekerfinale vond op de Coolsingel de huldiging plaats. Mocht Feyenoord de beker winnen vindt er geen huldiging plaats in het centrum van Rotterdam. ”Die ontlading na de bekerwinst was heel groot. Feyenoord kwam van ver, had sinds 2008 geen prijs meer gewonnen en was bijna failliet gegaan in de jaren ervoor. De prijs werd ook groots gevierd op de Coolsingel, niet wetende wat er een jaar later zou gebeuren.” Bij de opkomst van de bekerfinale in 2016 waren veel rookbommen en fakkels te zien. Ook werd er een groot doek met ‘Cupfighters’ uitgerold over de korte zijde. Van Eersel kijkt er met een goed gevoel op terug. ”De club Feyenoord strijdt al langere tijd tegen het vuurwerk in het stadion, maar het lukt de aanhang altijd om het toch mee naar binnen te krijgen. Iedereen geniet van de sfeer en de beelden, dus als liefhebber hoop ik dit weer te kunnen zien die avond.” Twee jaar geleden was dat het begin van een mooie avond wat zou volgen. Een goal van Michiel Kramer en een eigen doelpunt van Filip Bednarek zorgden voor de eerste prijs sinds acht jaar. En dat heeft van Eersel na de wedstrijd dan ook gemerkt. ”Ik had een interview met Eljero Elia, waar Rick Karsdorp ook voorbij kwam. Dit soort spontane momenten zijn altijd het leukste en met twee spelers tegelijk krijg je altijd een wat ludiekere sfeer in zo’n gesprek. Meestal is in de mixed-zone de eerste emotie er allang uit, een ruim half uur na de wedstrijd, maar dit was erg leuk. (https://www.youtube.com/watch?v=5rICj_fCe7k)”

Het is zondag de derde bekerfinale die van Eersel ziet van Feyenoord in de Kuip. De twee finales die hij bezocht waren allebei tegen FC Utrecht, zondag komt daar dus verandering in. ”Als supporter was ik bij de bekerfinale van 2003 (verlies tegen Utrecht). Die van 2008 tegen Roda JC heb ik helaas gemist en de (dubbele) finale van 2010 werkte ik al bij Rijnmond, maar nog niet als Feyenoord-commentaar. Die laatste vind ik overigens niet erg dat ik die heb gemist…” Het duel van zondag wil van Eersel dan ook niet missen. ”Dit zijn de hoogtepunten in mijn werk. Om zo dichtbij te mogen zijn als er iets te vieren valt bij de club waar ik ook sinds jonge leeftijd al supporter van ben en op de tribune zat (uit en thuis), dat is natuurlijk iets waar ik erg trots en blij mee ben. Zeker op dat soort momenten neem ik het wel bewust in mij op, omdat het iets is waar je dankbaar voor moet zijn, dat je het mee mag maken.”

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *