Martijn Meerdink: ”Bekerwedstrijden zijn de mooiste wedstrijden om te spelen ”

Huidig bekerfinalist AZ verloor in het seizoen 2006-2007 na penalty’s van Ajax. Aanstaande zondag krijgen de Alkmaarders een nieuwe kans als ze het opnemen tegen Feyenoord. Martijn Meerdink speelde in het eerste halfjaar van dat seizoen bij AZ om vervolgens naar FC Groningen te verkassen. De oud-international blikt terug op zijn ervaringen met de KNVB Beker in het verleden en doet een voorspelling over de bekerfinale van aanstaande zondag.

”Speciaal”, dat is het eerste wat bij Meerdink opkomt als het om bekerwedstrijden gaat. In zijn carrière heeft hij bij verschillende clubs bekerduels gespeeld en kijkt er dan ook met een goed gevoel op terug. ”Ik heb er velen mogen spelen, ja. Ik ben nooit echt ver in de beker gekomen als speler, maar het blijven speciale wedstrijden. Ik heb er dus zeker goede en mooie herinneringen aan overgehouden. De aanloop naar de bekerwedstrijden met de groep gaf me altijd een goed gevoel. En natuurlijk het presteren op het juiste moment vond ik prachtig.” Wanneer het bekertoernooi start is er maar één doel: naar de Kuip voor de finale. Meerdink lukte het echter nooit om aan de aftrap van een bekerfinale te staan als speler. ”Wanneer je verder in het bekertoernooi komt kom je als groep samen wel verder. Je krijgt als team een speciaal gevoel als je dichterbij de Kuip komt. Ook krijg je persoonlijk een boost daardoor.”

In 2007 was AZ dichtbij de bekerwinst, maar Ajax nam destijds de penalty’s iets beter dan de Alkmaarders. Meerdink verkaste na een teleurstellende eerste seizoenshelft in de winterstop naar FC Groningen. Hij maakte de finale dus niet mee, maar steunde zijn oud-teamgenoten vanaf de bank. ”Ik kan me helaas niet veel meer van dat seizoen herinneren, het was dus geen goed seizoen voor mij. Ik heb wel een aantal wedstrijden gespeeld voor AZ, maar zo’n groot aandeel in de finaleplaats had ik echter niet. Toen ik wegging heb ik alle wedstrijden van AZ wel gevolgd, maar dan vanaf de bank om de wedstrijden op tv te bekijken.” Terugkijkend op zijn carrière kijkt Meerdink met een goed gevoel terug. Europees voetbal en interlands gespeeld, maar een bekerfinale spelen ontbreekt op het lijstje van de Winterswijker. ”Ik heb genoeg bekerfinales gezien. Dat zijn fantastische wedstrijden om te bekijken, zeker als je live in het stadion bent. Nu ik gestopt ben met voetballen mis je de sfeer in volle stadions echt wel. En ik mis het spelen van wedstrijden in volle stadions ook, dat was echt prachtig om mee te maken.” Maar ook voor het sportieve deel had Meerdink de finale graag gespeeld. ”Ja, ik had hem zeker willen spelen. Dit zijn de mooiste wedstrijden om te spelen met je team zoals ik al aangaf. In een volle Kuip strijden om de beker. Als voetballer speel je natuurlijk voor de prijzen, dus is het jammer dat ik hem helaas niet heb kunnen spelen.”

Hoewel hij al meer dan 11 jaar weg is uit Alkmaar draagt Meerdink de club een warm hart toe. Hij hield een goede band met de supporters over aan zijn tijd in Alkmaar, maar ook met mensen binnen de club kon hij het goed vinden. ”Ik volg mijn oude club AZ erg intensief. Ik kom er regelmatig en ik ga ook langs bij de supporters, want ik heb er een hele goede band mee. Dat was al toen ik er speelde.” Meerdink kan niets anders dan complimenten geven over waar de club nu staat. Hij kijkt dan ook met een goed gevoel naar de wedstrijden van AZ. ”AZ is een prachtige club met een goede structuur in het geheel. Daarom kan de club steeds meer stappen vooruit maken. En de juiste mensen zitten op de goede plek, dat is natuurlijk essentieel.”

Aanstaande zondag staat de bekerfinale dus op het programma. De band met de supporters is zo goed dat Meerdink er ‘gewoon’ bij had kunnen zijn. Niet op het veld, maar op de tribune. ”Ik kan er helaas niet bij zijn, maar ik had supergraag tussen de AZ-supporters gestaan op de tribune. Jammer genoeg heb ik andere verplichtingen, maar ik ga zeker kijken vanuit de kantine van FC Winterswijk.” Over de wedstrijd hoeft niet lang gesproken te worden, want Meerdink is positief over zijn oude club en verwacht daarom ook dat ze aan het langste eind zullen trekken. ”Mijn voorspelling is dat AZ de bekerfinale wint. Het moet gaan gebeuren zondag in de Kuip. AZ speelt het mooiste voetbal van Nederland wordt er overal gezegd, maar als het om de prijzen gaat wordt er ook iets meer dan alleen voetbal verwacht. Met goed voetbal wat ze de laatste maanden hebben laten zien en de juiste agressiviteit wint AZ de finale met 3-1. Het moet nu dan maar eens gebeuren in de volle Kuip!”

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *