Ahmad Mendes Moreira: “Ik kan niet wachten om minuten te gaan maken voor FC Groningen”

Op Sportpark de Zwaaier worden we hartelijk ontvangen door de persvoorlichter van Kozakken Boys. Er wordt ons eerst een rondleiding aangeboden waar we natuurlijk gretig gebruik van maken. Het gebouw, de tribune en de overige faciliteiten stralen al uit dat de club behoort tot de absolute top van het amateurvoetbal, maar binnenkort zal er ook nog eens een verbouwing plaatsvinden. Er komt een grote businessruimte waarmee er meer mogelijkheden voor sponsors worden gecreëerd. De accommodatie ademt voetbal en men is daar in de regio erg trots op.

Dan arriveert ook Ahmad Mendes Moreira. De laatste tijd is er veel media-aandacht voor zijn persoon. Hij is dit seizoen één van de smaakmakers in de Tweede Divisie en heeft daarmee een transfer afgedwongen naar FC Groningen, waar hij volgend jaar samen met huidig trainer Danny Buijs actief zal zijn. De 22-jarige Moreira heeft twee jaar in de jeugdopleiding van Feyenoord gespeeld. Op zijn Instagram pagina staat een foto van hem in de Kuip, toen hij een voorwedstrijd mocht spelen. Toen droomde hij stiekem al van een carrière als profvoetballer, maar mocht helaas niet blijven bij Feyenoord. “Dan moet je je plannen bijstellen, maar via een omweg is het me dus toch gelukt om in de Eredivisie te komen.” Via Excelsior ’20 uit Schiedam en Excelsior Maassluis is hij bij de club uit Werkendam terecht gekomen. Op z’n 18e maakte Ahmad al zijn debuut voor Excelsior Maassluis op het hoogste amateurniveau van Nederland. Toen is het hard gegaan. Steeds vaker zat hij bij de selectie en het seizoen erop speelde de aanvaller 25 van de 30 wedstrijden. Als jonge jongen had hij daarom een druk bestaan. Een opleiding volgen en op dat niveau voetballen, vereist een goede planning. Daarnaast had de aanvaller veel plezier in het spel en hield hij in z’n achterhoofd dat een bestaan als prof er nog steeds in zat. Dat Ahmad afscheid mocht nemen met het kampioenschap van de Topklasse was hartstikke mooi.

De uitwedstrijd tegen Katwijk is Moreira het meeste bijgebleven van alle potjes in de Tweede Divisie. “Er kwamen ontzettend veel van onze supporters mee, terwijl we op dat moment 15 punten achter Katwijk stonden. We wonnen met 2-0 en ik scoorde de laatste goal. Toen ben ik naar de supporters gerend om ze te bedanken. Kozakken Boys is gewoon een heel grote club. Het is financieel misschien minder aantrekkelijk dan bijvoorbeeld IJseelmeervogels, maar het is hier allemaal erg goed geregeld en de supportersaantallen zijn geweldig. Het leeft hier ontzettend en ik vind dit de mooiste amateurclub van Nederland.” De goede sfeer met supporters is ook een reden voor Ahmad geweest om destijds te kiezen voor de club. Zelf houdt hij ook erg van de beleving van voetbal. ”Mensen komen massaal naar onze uit- en thuiswedstrijden en dat vind ik super.”

Naast de behendige Mendes Moreira zijn er nog twee spelers van de ploeg van Danny Buijs die na dit seizoen naar het profvoetbal overstappen. Juriën Gaari vertrekt naar RKC en Abdulsamed Abdullahi speelt volgend jaar voor Sparta. Dit geeft aan dat Kozakken Boys een goed draaiend team heeft. Volgens Ahmad heeft het er ook mee te maken dat zij meer in de publiciteit staan door FOX Sports. “Alle samenvattingen worden uitgezonden en soms zelfs een live-wedstrijd. Als je dan goed presteert, gaan clubs je in de gaten houden. Uiteindelijk zat Ron Jans in eigen persoon op de tribune om Moreira te bekijken. Die wedstrijd wonnen we, scoorde ik twee keer en gaf ik een assist.Er zaten daarvoor al meerdere scouts van NEC, FC Den Bosch en FC Groningen voor hem in het stadion, maar uiteindelijk was laatstgenoemde club het meest concreet. Als zo’n club voor je komt, dan hoef je daar niet eens over na te denken.”

Door zijn overstap, gaat Moreira ook voor het eerst op zichzelf wonen. Hij heeft zelfs al appartementen bekeken in het hoge noorden. “Ik wilde het al eerder voor mijn school, maar dit is wel de ideale gelegenheid. Ik was er ook aan toe en heb er veel zin in.” Een contract voor één jaar met een optie voor nog een seizoen heeft Ahmad gekregen. Eerder gaf hij al aan dat het zijn doel is om dat tweede seizoen te behalen. Op de vraag of hij niet stiekem hoopt op iets meer dan dat, geeft hij een weloverwogen antwoord. “Natuurlijk heb je ook wel in je hoofd dat een basisplaats zou kunnen, maar je moet wel realistisch blijven. Je kan dromen, maar ik vind het al een geslaagd seizoen als ik veel speel en daarmee m’n contract kan gaan verlengen.”

In de Tweede Divisie hangt een mooie sfeer, maar volgend seizoen speelt hij in de Eredivisie. Wedstrijden tegen Ajax, PSV en Feyenoord zijn werkelijkheid geworden. “Ik was op bezoek bij FC Groningen toen ze thuis speelden tegen Ajax. Het stadion zat toen helemaal vol. Dan zie je hoe groot die club wel niet is. Naar mijn mening staan ze dit jaar te laag op de ranglijst. Als je daarnaast ziet hoeveel kabaal die supporters 90 minuten lang maken, dan is dat echt iets om heel erg naar uit te kijken. Een echte provincieclub. Ik kan niet wachten om minuten te gaan maken voor FC Groningen!” Moreira kijkt uit naar het hele Eredivisieseizoen en verheugt zich niet speciaal op één wedstrijd. “Ik kom uit Schiedam en heb bij Feyenoord in de jeugd gespeeld, dus dan is het logisch dat je die club support. Het is alleen niet zo dat ik speciaal heel graag tegen hen wil spelen. Ik heb gewoon heel veel zin in de totale beleving van de Eredivisie.”

Voetballers als Toornstra en Koevermans zijn ook op relatief late leeftijd nog prof geworden. Zulke jongens ziet Moreira als voorbeeld en kan zijn eigen verhaal met hen vergelijken. “Ik heb bij dezelfde amateurclub gespeeld als Danny Koevermans (Excelsior’20) en daar zie je veel van hem hangen. Ik hoop ook dat ik in die categorie van spelers terecht kom. De ene speler heeft een normale loopbaan, de ander heeft een gek verhaal. ‘Appie’(Abdenasser El Khayati) is ook via een omweg bij ADO beland en is nu één van de smaakmakers van de Eredivisie. Zo kan het dus ook gaan en ik hoop dat het bij mij ook zo uit kan pakken!” Veel mensen denken dat zijn huidige trainer Danny Buijs hem heeft meegenomen naar FC Groningen, maar dat is niet het geval. Buijs ging het eerst naar FC Groningen, maar er zaten afzonderlijk daarvan ook al scouts op de tribune voor Moreira. Hier heeft de toekomstig trainer verder geen invloed op gehad. De situatie waarbij Buijs geëist zou hebben dat hij alleen kwam als hij Moreira mee mocht nemen, heeft zich dus nooit voorgedaan. Ook al denken veel mensen dat wel. Buijs haalde hem destijds wel van Maassluis naar Kozakken Boys. “Het is verder niet zo dat ik nu een heel speciale band met hem heb, maar ik kan het prima met hem vinden. De laatste tijd praten we af en toe al over volgend seizoen in Groningen. Hij kan me ook veel vertellen over de club en de supporters.” Het kan natuurlijk wel in zijn voordeel werken dat zijn toekomstig trainer weet wat hij aan Ahmad heeft. Op deze manier komt hij dus niet ‘op nul’ binnen. “Het is inderdaad zo dat de trainer al weet hoe hij me optimaal kan gebruiken en dat is wel een pluspunt ja. We weten gewoon wat we aan elkaar hebben.”

 

De deelnames voor de WK-poule stijgen per dag enorm. We zitten nu al bijna op 550 deelnemers! Als we dat aantal bereiken mogen we weer een mooie prijs verloten onder alle deelnemers. Doe dus snel mee om kans te maken! Ook na deze prijs hebben we nog enkele mooie prijzen te verloten, dus je kan je gerust aanmelden. 

Meedoen kan door op de volgende link te klikken: https://www.scorito.com/wk-poule/wk-voetbal-2018/awaydays-nl?code=f20aa8d8-c15d-41a5-b86d-249a68404c86

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *