Roland Baas: ”Tegenstanders moeten met angst naar Deventer komen”

John Stegeman maakte eind februari bekend dat hij de overstap maakte van Heracles Almelo naar Go Ahead Eagles om hoofdtrainer te worden in Deventer. Naast de oud-speler van de Eagles maakte ook verdediger Roland Baas de overstap van Almelo naar Deventer. Wij gingen in gesprek met Baas om terug te blikken op zijn tijd in Almelo en vooruit te blikken op wat hem te wachten staat in Deventer.

Nadat hij van Frank Wormuth, de nieuwe trainer van Heracles Almelo, te horen kreeg dat er voor hem geen contractverlenging in zat, moest Baas op zoek naar een nieuwe club. En die vond de linkerverdediger dus in Go Ahead Eagles. Begin juni werd de overgang wereldkundig en werden de handtekeningen onder het contract gezet. ”Ik vind Go Ahead Eagles een hele mooie club. Ze spelen in een mooi stadion en hebben een fanatieke achterban die altijd achter de club blijft staan, in goede én slechte tijden. Dat kun je ook wel zien aan het aantal verkochte seizoenkaarten.” Baas had meerdere keuzes, maar koos er uiteindelijk bewust voor om, net als zijn trainer John Stegeman, een divisie lager te gaan spelen. ”Het heeft ook meegespeeld dat Go Ahead Eagles een volksclub is, absoluut. Ik houd ervan om in één keer in de twee weken in een vol stadion te spelen met supporters die hun club de hele wedstrijd aanmoedigen. Dat het publiek er negentig minuten lang achterstaat geeft je als speler toch iets extra’s. Niets is mooier om elke thuiswedstrijd in een vol stadion te spelen. De supporters zullen ervoor gaan zorgen dat de tegenstander met angst de grasmat van de Adelaarshorst gaat betreden en dan is het aan ons als team om daar van te profiteren natuurlijk.”

Eind augustus van vorig jaar tekende Baas een contract voor een seizoen in Almelo nadat hij na jarenlang dienstverband FC Groningen verliet. Baas knokte zich in de basis en kwam uiteindelijk tot 14 duels voor de Almeloërs. Hij deed het niet onverdienstelijk, maar tóch was er geen plek meer voor de verdediger. ”De supporters hebben me wat dat betreft wel een hart onder de riem gestoken. Als ik in Almelo rondliep, in de sportschool was of via social media berichten las, dan kwamen ze naar me toe en zeiden ze dat ze het niet begrepen dat ik weg moest. Dat geeft een goed gevoel als je in zo’n korte periode toch zoveel indruk hebt gemaakt op de supporters.” Negatief over de Almelose club zal Baas dan ook nooit zijn. ”Heracles Almelo is een prachtige club en ik ben ook blij dat ik er voor heb mogen spelen. De sfeer bij thuiswedstrijden was er altijd volop en ook bij uitwedstrijden werden we gesteund door een goed bezet uitvak. Dat zegt wel iets over hoe de club leeft.”

Heracles Almelo draaide een rustig seizoen. Er was weinig commotie rondom de club en de Almeloërs eindigden keurig in de middenmoot. Het hoogtepunt van het seizoen vond volgens Baas op 9 maart plaats. ”Het was mijn eerste seizoen in de Eredivisie en ik heb in de Kuip en de Johan Cruijff Arena mogen spelen, dat is toch wel heel mooi om mee te maken als voetballer. Maar tegen FC Twente spelen in eigen huis én dan ook nog winnen, dat is toch ook wel een hoogtepunt.” FC Twente kende daarentegen geen tot weinig hoogtepunten en mag na de degradatie zich opmaken voor een affiche tegen Baas en zijn teamgenoten van Go Ahead Eagles. ”Ik kijk er al naar uit. Derby’s leven altijd bij de supporters en er is niks mooiers dan deze wedstrijden te winnen voor de supporters. Go Ahead Eagles tegen FC Twente is toch een derby en brengt iets extra. Maar wij moeten als Go Ahead Eagles zijnde ons herstellen van afgelopen seizoen, dus we moeten elke wedstrijd iets extra’s brengen. Dus dat gaat wat beloven.” Waar de wedstrijden tegen FC Twente voor Go Ahead Eagles-supporters misschien wel de aantrekkelijkste affiches voor volgend seizoen zijn, zijn de wedstrijden tegen beloftenteams allesbehalve interessant voor de supporters. Toch moeten Baas en zijn teamgenoten er aankomend seizoen acht keer tegen spelen. ”Het is natuurlijk jammer dat er geen publiek voor deze elftallen komt en dat ook de stadions bij thuiswedstrijden tegen beloften wat leger zijn, maar ik kijk er niet tegen op. Het is altijd mooi om tegen goede talenten te spelen, maar ik snap de supporters. Ik speel ook liever elke week in een vol stadion.”

Hij speelde ‘maar’ 14 duels voor Heracles Almelo in de hoofdmacht, dus niet iedereen zal op de hoogte zijn van zijn kwaliteiten, maar wat kunnen de supporters van Go Ahead Eagles verwachten van de nieuwe linksback? ”Ik ben een speler die van voetballen houd en zo min mogelijk de lange bal hanteert. Soms ontkom je daar niet aan door bepaalde spelsituaties of als de wedstrijd iets anders vraagt. Ik ben ook een type speler die altijd hard werkt, 100% geeft en de duels vol invliegt. Inhouden? Dat doe ik zeker niet. En dan kom je wel eens goed weg, haha. En als back zijnde kom ik veel op, zorg ik voor assists en het belangrijkste is dat ik mijn taak goed uitvoer. Als dat aan de orde is ben ik belangrijk voor het team.”

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *