De 21-jarige Sven Blummel maakte afgelopen seizoen voor het eerst zijn opwachting in het shirt van FC Den Bosch en deed dat niet onverdienstelijk. De linkspoot maakte dertien goals, speelde in alle wedstrijden mee en maakte indruk bij de Bossche aanhang. Wij gingen met de smaakmaker van FC Den Bosch in gesprek over het afgelopen seizoen, de beloftenteams en het aankomende seizoen.

Na twee seizoenen gespeeld te hebben in de beloften van PSV verruilde Blummel het shirt van PSV voor het blauwe shirt van FC Den Bosch. De linksbenige aanvaller uit Schijndel kijkt, als het gaat om de supporters, met een goed gevoel terug op zijn overgang naar FC Den Bosch. ”Bij Jong PSV zijn het vaak familie of vrienden die met je meereizen naar uitwedstrijden. Bij FC Den Bosch heb je een groot aantal supporters die uit en thuis aanwezig zijn. Met de uitwedstrijden zijn er vaak rond de 200 mensen die je komen aanmoedigen en bij Jong PSV hebben ze weinig tot geen uitsupporters. Dus dat is denk ik het grootste verschil. Overigens fantastisch dat er vaak veel uitsupporters van FC Den Bosch meegaan om ons te steunen.” Met zijn 13 goals heeft Blummel een groot aandeel gehad in het puntentotaal van 47. Een aantal van zijn goals vierde hij samen met de fanatieke aanhang van de Bosschenaren. ”Af en toe vier ik het met de supporters. Ligt er soms maar net aan wat er in me op komt. Soms zit je zo vol adrenaline na een doelpunt dat je het met de supporters viert omdat ze zelf dan ook hard juichen en geluid maken. Dat is dan altijd mooi om het met ze te vieren zodat het in het stadion ook meer gaat leven en het voor jezelf meer power en zelfvertrouwen geeft.”

FC Den Bosch eindigde op de 11e plek en kwam daardoor drie punten tekort voor de play-offs. De play-offs waren ook niet besteed aan FC Oss, de rivaal van FC Den Bosch. Dat betekent dat de derby volgend seizoen weer op het programma staat. Vanwege ongeregeldheden tijdens de derby in 2014 mochten er afgelopen seizoen na drie jaar weer 150 uitsupporters aanwezig zijn. Het waren ook de eerste derby’s voor Blummel. ”Ik heb gemerkt dat de derby heel erg leeft tussen FC Den Bosch en FC Oss. Ook vooral voor onze supporters zijn het de wedstrijden van het seizoen. Ik heb ze zelf mee mogen maken dit seizoen en ik moet zeggen dat de derby een echte strijd is tussen zowel de clubs als de supporters. Mooi om te zien dat het zo leeft.” Wanneer je doelpunten maakt val je op. Zo is Blummel dit seizoen ook één van de smaakmakers van de formatie van trainer Wil Boessen. Mocht de kans zich voordoen, zoekt Blummel dan een soortgelijke club? ”Het is natuurlijk altijd lekker als er een grote aanhang supporters bij een club aanwezig is. Het is fantastisch om in een groot stadion te spelen dat helemaal vol zit met fanatieke supporters. Uiteindelijk wil je op het hoogste niveau spelen en daarbij horen grote stadions en aan groot aantal supports dat sfeer en kracht geeft tijdens de wedstrijden. Maar voor mezelf kijk ik daar in eerste stantie niet snel naar.”

Aankomend seizoen wordt de M-Side ook weer heropend. De fanatieke lange zijde bleef het laatste jaar leeg waardoor er op de gehele tribune bij elke wedstrijd alleen maar lege stoeltjes te zien waren. In het verleden zat deze tribune wekelijks bomvol en hingen de supporters in de hekken. ”Ik heb beelden gezien van dat de M-side nog helemaal vol zat. Dat zag er fantastisch uit. Dat geeft zeker extra sfeer in het stadion. Maar ook voor jezelf geeft het net wat meer energie. Dit seizoen was het helaas gesloten. Je merkt dat dan met name wanneer je als buitenspeler aan die kant speelt, terwijl er geen supporters zitten en het is soms ook wel lekker als je aan die kant van het veld ook extra wordt opgeladen door fanatieke supporters. Ik begreep dat het volgend seizoen weer wordt geopend. Dat is goed voor de sfeer en kijk in het stadion.. Ik heb goede verhalen gehoord over de M-side en het is mooi dat dat gedeelte weer wordt geopend zodat ik mijn doelpunten dan ook met hun kan gaan vieren.” De kans is groot dat dat in de competitie gaat gebeuren, maar tijdens een beladen bekerpotje kan dat natuurlijk ook. In de laatste jaren kwam het regelmatig ver in de beker. Zo werd FC Den Bosch drie seizoenen geleden in eigen huis uitgeschakeld in de kwartfinale tegen VVSB. Een paar jaar daarvoor was AZ in de kwartfinale te sterk. ”Het zou mooi zijn om het volgend seizoen verder te schoppen in de KNVB Beker dan afgelopen seizoen. Beginnen tegen amateurs, wat overigens ook niet altijd makkelijk is, zou vaak gunstig kunnen uitpakken, maar uiteindelijk zou ik het fantastisch vinden om een wedstrijd te spelen tegen een Eredivisieclub. Uit is natuurlijk altijd mooi. Maar ook thuis, dan zal het ongetwijfeld erg druk worden, en dan heb je een groot aantal supporters die je kunnen aanmoedigen. Ik kijk er naar uit om eens tegen een Eredivisieclub in de beker te mogen uitkomen. Liefst later in het toernooi nadat we al wat rondes verder zijn gekomen. Maar om die sfeer en adrenaline te voelen tegen een Eredivisieclub in een vol stadion lijkt me vet!”

Nu de aanvaller uit Schijndel voor FC Den Bosch speelt krijgen hij en zijn teamgenoten ook kritiek van de supporters na een nederlaag. Iets wat er in de tijd bij Jong PSV niet of nauwelijks was. Wél kregen Blummel en zijn oud-ploeggenoten wekelijks de kritiek over de beloftenteams te horen. Blummel snapt de onvrede van de supporters in Nederland wel. ”Ik kan sommige uitsupporters wel enigszins begrijpen over de onvrede. Regelmatig speelt een belofte ploeg op maandag. En dat is soms ongunstig voor de tegenstander omdat er dan vaak spelers meedoen vanuit het 1e elftal omdat die dan geen minuten hebben gemaakt in het 1e elftal. Maar aan de andere kant is het voor jonge spelers van een belofteteam wel een leerschool om tegen volwassen ploegen in het betaalde voetbal te spelen.” De mooiste uitwedstrijd die Blummel speelde was dan ook met FC Den Bosch. Aan het begin van 2018 won NEC met 1-0 van FC Den Bosch, maar de wedstrijd bleef Blummel wél bij. ”NEC heeft een groot stadion wat bijna altijd vol zit. Heerlijk om in te spelen. En bij die uitwedstrijd waren er veel uitsupporters van FC Den Bosch aanwezig om ons te steunen. Ik denk ook dat het voor de supporters een extra motivatie/kick geeft om onze ploeg aan te moedigen in een vol groot stadion.” Blummel speelde dit seizoen elke wedstrijd, dus hoefde nog niet vanaf de tribune toe te kijken naar zijn teamgenoten. Mocht daar volgend seizoen door één of andere reden toch verandering in komen weten de supporters van FC Den Bosch wat ze kunnen en mogen doen. ”Het lijkt me leuk om eens met de uitsupporters in het uitvak te staan als ik geschorst of geblesseerd ben. Dat heb ik nog nooit meegemaakt en het lijkt me leuk om de sfeer ook eens mee te maken met de fanatieke en enthousiaste supporters van FC Den Bosch.”