Aankomend seizoen gaat Julian Lelieveld het geel-zwart van Vitesse verruilen voor het rood-geel van Go Ahead Eagles. De 20-jarige rechtsback wordt door de Eagles voor één seizoen gehuurd van Vitesse. Waar Lelieveld vorig seizoen in de Europa League mocht spelen, mag hij het dit seizoen laten zien in de eerste divisie. Wij spraken hem over zijn Europese ervaringen, zijn verwachtingen voor aankomend seizoen en over Go Ahead Eagles.

Julian Lelieveld werd door Vitesse op 8-jarige leeftijd opgepikt bij vv Hattem, een stad onder de rook van Zwolle. Dat hij dichtbij Zwolle is opgegroeid was geen reden om een verhuurperiode naar Go Ahead Eagles af te wijzen. ‘’Bij de club Go Ahead Eagles dacht ik als eerst aan het Engelse stadion en de fanatieke supporters die er altijd zijn.’’ Dat de supporters er volgend seizoen ook zullen zijn blijkt wel uit de seizoenkaartverkoop. Na een teleurstellend seizoen waarin de Eagles op plek 17 eindigden waren er voor aanvang van de eerste training al bijna 6000 seizoenkaarten verkocht. ‘’Ik vind het heel leuk om in een vol stadion te spelen en dat is eigenlijk waarvoor je het doet. De supporters kunnen hier écht een twaalfde man zijn.’’

Waar Lelieveld nog geen jaar geleden tegen clubs als Lazio en Nice aan de aftrap mocht beginnen, mag de rechtsback nu zijn opwachting maken op trainingscomplexen en in minder volle stadions. Lelieveld kan dus een hele omschakeling qua ambiance verwachten aankomend seizoen. ‘’Ik heb inderdaad hele mooie wedstrijden in het eerste mogen spelen, maar ik heb daarna ook een groot aantal wedstrijden met Jong Vitesse meegespeeld in de Derde Divisie. Daar kwamen ook nooit veel mensen kijken eigenlijk. Ik zal dus geen problemen hebben om uitwedstrijden tegen beloften te spelen, maar het is logisch dat ik liever in een vol stadion speel.’’ De mooiste uitwedstrijd van het afgelopen seizoen was de uitwedstrijd tegen PSV op 23 december 2017. ‘’We speelden daar de laatste wedstrijd voor de winterstop en het publiek van PSV was erg fanatiek en zongen bijna de hele wedstrijd. Dat is zeker mooi om mee te maken. Zo’n 2,5 jaar geleden vond ik De Graafschap-uit ook erg leuk. Dat is toch een derby. Voor De Graafschap weliswaar meer dan voor Vitesse, maar je voelde de haat richting Vitesse echt. Ook toen ik warm mocht lopen met wat jongens merkten we dat. Er wordt van alles naar je geroepen en geschreeuwd, dat vond ik mooi.’’ Het debuut van Lelieveld vond plaats in de zomer van 2015 toen Vitesse op bezoek ging bij Southampton. In de blessuretijd kwam hij in het veld om zijn eerste minuten tijdens een officieel duel te maken. ‘’Qua publiek was Southampton toch wel mooier dan Lazio-uit. Bij Lazio zaten er ‘maar’ rond de 5000 supporters in het stadion, terwijl er 60000 bij Southampton op de tribune zaten. Maar bij allebei de wedstrijden zaten er veel Vitesse-supporters die voor een mooi sfeertje zorgden. Wat me het meest is bijgebleven is dat de supporters in het uitvak dicht op het veld zaten en dat ik moest warmlopen tegen Southampton en dat alle supporters in het uitvak gingen klappen.’’

Volgend seizoen kent de eerste divisie een competitie met een aantal grote clubs. Zo degradeerden FC Twente, Roda JC en Sparta en blijven clubs als Cambuur, NEC en Go Ahead Eagles actief op het tweede niveau. ‘’Ik denk dat iedereen uitkijkt naar de eerste divisie volgend seizoen. Je hebt een hele boel mooie wedstrijden waar veel mensen op af gaan komen. Ik vond het altijd wel mooi om naar Go Ahead te kijken en hoe het publiek het voetbal beleefd. Het is echt heel intens en dat vind ik prachtig om te zien. Ik ben ook echt benieuwd hoe het is om een wedstrijd te spelen in de Adelaarshorst met het fanatieke publiek erbij.’’ Voor Lelieveld is de wedstrijd tegen NEC bijzonder. Na een periode van 12 jaar bij Vitesse mag hij het voor eerst in een ander shirt opnemen tegen NEC, de rivaal van Vitesse. ‘’Ik wil natuurlijk winnen van NEC, maar dat heb ik tegen elke club. Het is dus niet zo dat ik tegen NEC extra fel ga spelen of extra meters ga maken.’’

Met Vitesse slaagde Lelieveld erin om nog een Europees ticket te winnen, maar daar heeft hij niet veel aan nu hij in Deventer actief zal zijn. Met een aantal mooie uitwedstrijden op zak in Europees verband adviseert hij de jonge spelers om er van te genieten. ‘’Elke speler die Europees mee mag moet er van genieten, want het is echt heel mooi om mee te maken. Toen ik speelde merkte ik dat niet echt, maar daarna dringt het dan wel tot je door dat het echt heel bijzonder is dat je hebt mogen spelen.’’ Wanneer het seizoen in Deventer geslaagd is voor Lelieveld is hij duidelijk over. ‘’Persoonlijk is het heel belangrijk om te veel te gaan spelen, maar het is niet zo dat als ik alles speel en we een belabberd seizoen spelen dat het dan geslaagd is. Dus als we in mei een groot feest mogen vieren in de binnenstad van Deventer is het seizoen sowieso geslaagd. En dat het liefst dat ik alles én veel goede wedstrijden heb gespeeld’’, sluit Lelieveld af.