Na een afwezigheid van twee seizoenen keert De Graafschap aankomend seizoen weer terug in de Eredivisie. Na een overwinningsreeks aan het einde van het seizoen werden de play-offs veiliggesteld en werd in de play-offs afgerekend met Telstar en Almere City. Wij blikten uitgebreid terug op de promotie van De Graafschap met Filip Bednarek, keeper én één van de steunpilaren van De Graafschap.

Na een teleurstellend eerste seizoen behaalde Bednarek in zijn tweede seizoen dus een absoluut hoogtepunt. In die twee seizoenen heeft de doelman De Graafschap beter leren kennen. Voordat hij in 2016 bij De Graafschap tekende had hij al een goed beeld van de club. ”Ik leerde De Graafschap pas echt kennen toen ik bij FC Utrecht keepte. We speelden op een woensdagavond om half 7 thuis tegen De Graafschap en in het uitvak zaten ruim 600 uitsupporters. Op dat moment stonden ze ook nog eens in de degradatiezone.” Na twee seizoenen is het beeld van de club alleen maar beter geworden. ”Wat ik het allermooiste vind is dat echt een gevoel van clubliefde merkbaar en te zien is bij de club. En dan bedoel ik dat de mensen maar naar het stadion blijven komen, ongeacht in welke divisie er gespeeld wordt. Ik voelde me ook zeker thuis bij De Graafschap. Ik heb bij drie hele mooie clubs gespeeld, maar De Graafschap staat voor mij op nummer één. Ik ben hier altijd de eerste keeper geweest twee seizoenen lang en daarom voelt de club speciaal voor mij. In totaal heb ik 81 officiële wedstrijden gekeept voor De Graafschap.”

De play-offs waren voor Bednarek ook één van de hoogtepunten tijdens zijn tijd in Doetinchem. Niet alleen de krankzinnige wedstrijden, maar ook de ambiance op de tribunes. Daar denkt Bednarek, zo’n twee maand later nog met veel plezier aan terug. ”De allermooiste sfeeracties die de Brigata Tifosi heeft gemaakt waren die van de play-offs vond ik. Vooral als je nagaat dat ze in anderhalve week vier van zulke enorme sfeeracties hebben gemaakt. Het was mijn leukste periode als keeper. Er waren veel belangen, spanning en waar het natuurlijk omgaat, de prijzen.” Dat de band tussen Bednarek en de Brigata Tifosi prima was bleek wel gedurende het seizoen. De keeper werd regelmatig toegezongen door het publiek en de keeper nam zelfs plaats in het vak van de fanatieke aanhang om na de wedstrijd als capo te fungeren. ”Ik werd na de wedstrijd geroepen door één van de jongens en mocht een liedje zingen. Heb altijd een speciale band gehouden met de jongens van de Brigata Tifosi en kan me juist heel goed verplaatsen in de beleving die ze hebben.” Wie denkt dat de Brigata Tifosi alleen bij thuiswedstrijden uitpakt heeft het mis. Gedurende het seizoen waren er sfeeracties te zien op bezoek bij Telstar (spandoek over de gehele breedte van het veld), Go Ahead Eagles (spandoek in het hele uitvak) en NEC (tekstdoek en een vlaggenzee). ”Door de sfeeracties en het gezang van onze supporters voelde het zeker als we thuis speelden, ondanks dat ze 9 van de 10 keer in de minderheid zijn qua aantallen. Zo’n sfeer is uniek op de Nederlandse velden.”

Wat voor Bednarek ook uniek was, was de sfeeractie op de A18 na afloop van de laatste competitiewedstrijd. De Brigata Tifosi hing een spandoek met de tekst ”It’s showtime!” op aan het viaduct op de snelweg. Het was het begin van drie weken lang spektakel rondom de Vijverberg. Toen een dag voor de eerste play-offwedstrijd de joker te zien was rond de Vijverberg was duidelijk dat dit het thema van de play-offs was. ”Alles wat buiten het veld plaatsvind ontgaat me eigenlijk. Ik was een boek aan het lezen, dus ik heb er niks van meegekregen. Het was wel gefilmd en ik kreeg het al gauw te zien. Uiteindelijk had het allemaal met de joker te maken en het werd snel duidelijk dat hij de hoogact zou gaan worden.” In de finaleronde, tijdens de heenwedstrijd, was de joker voor het eerst nadrukkelijk te zien in het uitvak. De joker stal de show en was het startsein voor een flinke chaos in het uitvak. Een groot aantal fakkels werden ontstoken en vlak voor aanvang van het duel was de chaos in het uitvak te zien. ”Of dit de mooiste sfeeractie was? Lastig. Ik vond ze allemaal mooi. Dat je vier van zulke sfeeractie kan maken in tien dagen, zoals ik net al zei, zegt genoeg. De Brigata Tifosi heeft Doetinchem op de kaart gezet met deze fantastische acties.”

Fabian Serrarens, de maker van vier doelpunten in vier duels, was één van de helden in de play-offs voor De Graafschap. Diep in blessuretijd hield hij het hoofd koel bij het moment om De Graafschap via een penalty naast Almere City te zetten. Gezien de 2-1 overwinning in Doetinchem was dat een enorm belangrijke goal. Bednarek kwam het hele veld over lopen om het feestje mee te vieren en sprong bijna het uitverkochte uitvak in. ”Er ging niets meer dan adrenaline en blijheid door me heen. Ik doe dingen natuurlijk, puur spontaniteit. Zo ben ik en uiteindelijk was dat doelpunt gewoon enorm belangrijk voor de promotie.” Na de fraaie sfeeractie tegen Telstar werd er ook voor de laatste wedstrijd flink uitgepakt. ”Zulke sfeeracties zijn extra kicken. De sfeeracties geven de belangen van de wedstrijd weer. Ook de joker was weer duidelijk te zien. Wie de joker was? Ik heb geen idee. Hij was casual gekleed, dus het zou vast wel iemand van de Brigata Tifosi zelf zijn geweest.”

De Poolse doelman is natuurlijk wel wat gewend als het gaat om sfeeracties en vuurwerk. Zo bluste hij in Deventer een fakkel, die een paar meter naast hem op het veld brandde, vakkundig met zijn bidon. ”Als je geen gekke dingen met vuurwerk doet levert het geen problemen en angst op”, reageert de doelman nuchter. Ook keepte hij in de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht voor de laatstgenoemde club. Ook daar was bij de opkomst veel vuurwerk te zien en ook onder de wedstrijd was er geregeld vuurwerk op het veld en op de tribune te zien. ”Het geeft je zeker een boost. Het zorgt voor een betere sfeer, alleen het beperkt soms wel je zicht, dat is het enige minpuntje.”

Dat Bednarek een echte Pool is blijkt ook als De Graafschap gepromoveerd is en direct na afloop een fakkel in zijn handen neemt en er mee staat te zwaaien. De doelman is blij dat hij profvoetballer is, maar had een leven als supporter ook wel zien zitten. ”Als ik geen profvoetballer was geweest had ik ook op de tribune gestaan denk ik. Ik kan me helemaal vinden in de beleving van de supporters. Uiteindelijk ben ik een winnaar, dus ook een beetje supporter. Het gaat me veel aan of het team verliest of wint, dus ik heb ook veel te doen met de supporters van De Graafschap. Zij waren ook onderdeel van ons team afgelopen seizoen.” De sfeeractie bij de uitwedstrijd was een een mooi voorbeeld van hoe Bednarek een uitvak ziet. ”Ik geniet zeker van zulke taferelen. No pyro, no party!”