Fortuna Sittard: Een aanwinst voor de Eredivisie

Na 16 jaar afwezigheid keert Fortuna Sittard aankomend seizoen weer terug op het hoogste niveau. De afgelopen seizoenen kende de club zware tijden. Fortuna kwam negatief in het nieuws door financiële problemen en punten in mindering, ook door het financiële beleid. Maar afgelopen seizoen zat alles mee en draaide de club 180 graden om. Fortuna promoveerde rechtstreeks naar de Eredivisie. Dat is de competitie waar de supporters thuishoren als we kijken naar de uitsupportersaantallen van de afgelopen jaren. Wij blikken nu vooruit op het eerste Eredivisie-seizoen voor de Fortunezen na 16 jaar in de eerste divisie te hebben gespeeld.

High-score

In een knotsgekke ontknoping pakte Fortuna Sittard het ticket om rechtstreeks te promoveren. Jong Ajax, NEC en Fortuna Sittard streden nog om twee te vergeven plekken: het kampioenschap en de rechtstreekse promotie. Jong Ajax pakte het kampioenschap en Fortuna Sittard promoveerde dus rechtstreeks naar de Eredivisie. Waar de beloftenteams onderaan in de lijst met uitsupporters bungelen, streed Fortuna Sittard het hele seizoen bovenin mee. Uiteindelijk pakten de Limburgers dan ook de titel op dit gebied, met een ruime voorsprong op nummer twee NEC. Fortuna Sittard kreeg per uitwedstrijd de steun van gemiddeld 323 supporters. Een ongekend aantal voor de club waar het seizoen ervoor gemiddeld ‘maar’ 1829 supporters op de tribune zaten.

Uitverkocht

Ondanks de mindere periodes die de club kende, reisden de supporters wél altijd mee. Al jaren staat de club uit Sittard bovenin het uitsupportersklassement, ook in de tijd dat er amper 2000 supporters op de tribune zaten bij thuiswedstrijden. Afgelopen seizoen zaten er gemiddeld bijna 5000 supporters op de thuistribunes, mede door de goede prestaties. Aankomend seizoen zal dat aantal nog vele malen hoger liggen. Bij uitwedstrijden kregen de Fortunezen zelfs de steun van 7 keer een uitverkocht uitvak. In de laatste maand kreeg de selectie van Fortuna in elke uitwedstrijd de steun van een uitverkocht uitvak. Daardoor zorgde Fortuna ook voor een record door 1200 supporters mee te nemen naar Utrecht voor de uitwedstrijd tegen de beloftenploeg. In die wedstrijd zorgde Lars Hutten met de enige goal van die avond voor de nodige euforie in het bezoekersvak.

Voorrang

Elke club heeft te maken met de zogenoemde gloryhunters, zo ook Fortuna Sittard. De groei van het aantal seizoenskaarten steeg aanzienlijk wat betekent dat ook de uitwedstrijden meer aandacht zal krijgen bij veel supporters. Daardoor heeft de supportersvereniging een puntensysteem met vier verschillende categorieën bedacht om de trouwe supporters van de afgelopen seizoenen te belonen en voorrang te geven. Hierdoor hebben de ‘gloryhunters’ minder kans bij populaire wedstrijden of wedstrijden waarbij er, voor Eredivisie-begrippen, een klein uitvak beschikbaar is gesteld voor de supporters van Fortuna Sittard.

Sittard niet in trek

Afgelopen seizoen waren de uitwedstrijden naar Sittard niet echt in trek. Op MVV en NEC na (respectievelijk 751 en 254) kwamen de uitsupportersaantallen niet boven de 150 in het stadion van Fortuna. Aankomend seizoen zal dat veranderen, omdat er dan vele grotere clubs langskomen in Limburg. Zo is het uitvak bij Fortuna Sittard – PSV al ruim van te voren uitverkocht met 800 PSV’ers. Een rentree in een drukbezet stadion lonkt dus voor de ploeg van René Eijer en Kevin Hofland.

Op basis van de prestaties op de tribune bij uitwedstrijden is Fortuna Sittard een aanwinst voor de Eredivisie. Of dat ook echt zo is, zullen we aan het einde van het seizoen zien!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *