De Graafschap: Showtime!

”It’s showtime!”, dat was de tekst die te lezen was op het spandoek dat op de A18 hing na afloop van Jong AZ – De Graafschap. Het was de laatste wedstrijd van het Jupiler League-seizoen en de supporters wilden de spelers duidelijk maken dat de laatste wedstrijden van het seizoen de belangrijksten zijn. En dat is gelukt, want De Graafschap schakelde Telstar én Almere City uit en is daarom dit seizoen te bewonderen in de Eredivisie. Wij blikken vooruit op het eerste Eredivisie-seizoen na twee jaar afwezigheid.

Chaos

Het belangrijkste doelpunt van afgelopen seizoen kwam hoogstwaarschijnlijk van de rechtervoet van Fabian Serrarens. In de blessuretijd schoot hij De Graafschap naast Almere City vanaf de penaltystip en zorgde voor een explosie in het uitvak. Zoals de Brigata Tifosi de welbekende joker voor aanvang van de wedstrijd zijn moment gaf met de tekst ‘I’m a agent of chaos’ en waarna er een vlammenzee ontstond door het massaal ontsteken van fakkels. En dat de joker voor chaos moest zorgen bleek zo te zijn, want het werd een enorme chaos in het uitgepuilde uitvak in Almere. Door het 1-1 gelijkspel had De Graafschap aan een 2-1 overwinning genoeg op de Vijverberg tijdens de return en mag het na twee jaar afwezigheid weer schitteren tegen de eerste elftallen van Ajax, PSV en AZ.

‘Verneder ze’

Eén van de hoogtepunten voor de De Graafschap-supporters bij uitwedstrijden is de wedstrijd in Deventer waar Go Ahead Eagles in eigen huis met 0-4 wordt vernederd. De wedstrijd wordt door de media weer wat opgelaaid door gebeurtenissen uit het verleden weer onder de aandacht te brengen waardoor er veel politie en ME op de been is bij beide wedstrijden. Bij aanvang van het duel wordt er een groot doek tevoorschijn getoverd door de aanhang uit Doetinchem. Op het doek is het stadslogo te zien. Het is het begin van een mooie middag voor De Graafschap. De supporters keken al weken uit naar deze wedstrijd, want de laatste wedstrijden voor het duel met de Eagles werd er al een doekje getoond naar de spelers toe met de tekst ‘Verneder ze!’. Het doek was ook mee naar Deventer en De Graafschap-supporters hadden recht van spreken: 0-4.

Vooruitgang

Het seizoen 2016-2017 moest snel vergeten worden na het teleurstellende seizoen. De Superboeren plaatsten zich als degradant niet voor de play-offs voor promotie, iets wat afgelopen seizoen overtuigend lukte. Ondanks het teleurstellende seizoen kon De Graafschap rekenen op de steun van gemiddeld 160 supporters. Afgelopen seizoen was dat gemiddeld 18 supporters meer, dus een totaal van 178 uitsupporters per uitwedstrijd. De best bezochte uitwedstrijd was de wedstrijd tegen NEC waar 457 supporters in het uitvak stonden. De wedstrijden tegen Go Ahead Eagles (400) en Telstar (300) raakten ook uitverkocht. In de play-offs was er wel twee keer een uitverkocht uitvak te zien, op bezoek bij Telstar (550) en Almere City (400). Het laatste seizoen in de Eredivisie (2015-2016) reisden er gemiddeld 257 supporters mee naar een uitwedstrijd. Gaat dat aantal aankomend seizoen overtroffen worden?

Pezen in de provincie

Waar De Graafschap afgelopen zomer veel te maken had met afgelaste wedstrijden en wedstrijden zonder publiek waren er ook mooie dingen te zien in de Achterhoek. De afgelaste wedstrijd tegen MVV vanwege veiligheidsredenen is misschien wel het dieptepunt van de voorbereiding. Ook het mooie affiche tegen Cambuur moest in het Gelderse Epe zonder publiek worden gespeeld, maar dat De Graafschap leeft na de promotie is wel duidelijk. Zo stonden er met tropische temperaturen duizenden supporters langs de kant in Silvolde voor het oefenduel tegen FC Groningen. Nadat de wedstrijd een kwartier bezig was stonden er nog steeds supporters voor de ingang om naar binnen te mogen.

Spoken

In de eerste thuiswedstrijd van de play-offs pakte de Brigata Tifosi flink uit met een grootse sfeeractie. Op het spandoek was de tekst ’t geet hier spoken’ te zien wat sloeg op de reeks sfeeracties met de joker als thema. Het afgelopen seizoen spookte het regelmatig op de Vijverberg wat zorgde voor een prima sfeer. Ook waren er enkele goed gevulde uitvakken te zien in Doetinchem. Zo namen Fortuna Sittard (550) en Go Ahead Eagles (400) een uitverkocht uitvak mee naar de Achterhoek, terwijl NEC met 539 uitsupporters ook in de buurt van een uitverkocht uitvak kwam. De kans is groot dat het aantal uitverkochte uitvakken van afgelopen seizoen op de Vijverberg aankomend seizoen overtroffen gaat worden in de Eredivisie.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *