Thomas Verheydt: ”Het uitvak induiken is het mooiste wat er is!”

Thomas Verheydt kende afgelopen weekend een droomdebuut voor Go Ahead Eagles. De spits was aangever bij de 1-0 en zorgde zelf met een fraaie kopgoal voor de 3-0. Vanavond staat de lange spits weer in de basis als hij en zijn teamgenoten voor het eerst dit seizoen buiten Deventer aan de bak moeten. Wij blikken vooruit op zijn eerste uitwedstrijd voor Go Ahead Eagles en blikken terug op zijn periodes bij MVV en Crawley Town. ”De supporterswereld is in Engeland heel anders dan in Nederland.”

Lang heeft Thomas Verheydt niet hoeven nadenken toen Go Ahead Eagles zich meldde. De spits heeft, ondanks dat hij aan de andere kant van het land opgroeide, altijd bewondering gehad voor de Eagles. ”Ik voelde me gelijk thuis hier in Deventer. Het stadion, de achterban en de faciliteiten zijn hier top. Daarnaast lagen de ambities van allebei de partijen op één lijn. De Eagles volgde ik altijd al met een schuin oog, want ik ben daar vroeger met ADO Den Haag ook op bezoek geweest in het uitvak. Toen zat het uitvak nog naast de B-Side, dat leverde altijd een mooi sfeertje op.” De Eagles worden door vele voetballiefhebbers vergeleken met een Engelse club. Na een maand in Deventer te voetballen snapt Verheydt dat ook. ”De overeenkomsten zijn er zeker. Het is toch geweldig als supporters lopend of fietsend naar het stadion komen? In Engeland was dat ook zo, dan reden we met de spelersbus door de smalle straatjes richting het stadion. En natuurlijk de supporters die kort op het veld zitten, ik houd er wel van!” Afgelopen vrijdag maakte Verheydt bij zijn officiële debuut gelijk zijn eerste competitiegoal. De lange spits vierde dat door gelijk schreeuwend naar de supporters te rennen. ”De supporters hier willen strijd en passie zien. Ik vind het geweldig om het publiek er bij te betrekken, zeker na een doelpunt. Je bent gek als je dat niet doet als er 8000 fanatiekelingen achter je staan elke wedstrijd.” En scoren, dat wil hij vanavond ook doen, als hij op bezoek gaat bij FC Eindhoven. ”Er gaan ruim 200 supporters mee vanavond. Dat doet zeker wat bij onze selectie hoor. Mede daarom heb ik voor deze club gekozen!”

Zijn avontuur bij Crawley Town is dan misschien niet zo gelopen als hij vooraf had bedacht, spijt heeft hij zeker niet. Vooral de ambiance sprak hem aan en kijkt daar met een goed gevoel op terug. ”Crawley Town is één van de kleine clubs qua support uit Football League. Bij ons reisden gemiddeld zo’n 150 supporters mee naar een uitwedstrijd, maar er zijn ook genoeg clubs die makkelijk 1000 supporters meenamen elke week. Luton Town en Coventry City namen bijvoorbeeld 1800 supporters mee naar ons, dat zie je in Nederland nergens. Vergis je ook niet in de afstanden, want vaak zit je 4 tot 6 uur in de bus. Het is totaal anders dan in Nederland, want alles is bijna met vrij vervoer. Dat zijn mooie tripjes voor die gasten!” Een wedstrijd die Verheydt nog op het netvlies heeft staan is de uitwedstrijd tegen Luton Town. Dat zijn de wedstrijden waar Verheydt een paar maanden later nog met veel plezier aan terugdenkt. ”Luton Town away, dat was er eentje hoor! Sommigen zullen die club wel kennen. Een oud stadion, altijd stijf uitverkocht daar. We speelden er op een dinsdagavond en het sfeertje daar zal ik niet gauw vergeten. Ik werd helemaal stijf gescholden, omdat ik een beetje met het publiek bezig was. Ze konden zo over de boarding stappen, kicken man! Denk dat ik daar later nog wel eens een wedstrijdje ga kijken.” Mocht er een speler van Go Ahead Eagles of een oud teamgenoot een aanbod krijgen uit de Engelse competitie en advies willen van Verheydt, dat kan. ”Ik zou het 100% aanraden! Daar is het elke week strijden. Heel Engeland is gek van voetbal, waar je ook maar komt. Jammer dat in Nederland niet zoveel bekend is over de League Two en League One. Ik denk dat er dan veel tripjes die kant op gemaakt zullen worden. Afgelopen WK heb ik ook van dichtbij meegemaakt. Engeland haalde de halve finale en elke wedstrijd stond het land op zijn kop.”

Voor zijn avontuur in Engeland beproefde Verheydt zijn geluk bij MVV. De spits kwam op relatief late leeftijd terecht in het profvoetbal en maakte in november 2015 zijn debuut in het betaalde voetbal. Hij kijkt er dan ook met een goed gevoel op terug. ”MVV is een hele warme en mooie club. Ik heb heel veel mooie dingen meegemaakt in Maastricht. De wedstrijden die me het meest bijblijven zijn toch wel de derby’s. Uit bij Fortuna winnen met 2-3, 2 keer scoren en de koppositie pakken met een bomvol uitvak. Ook de halve finale van de play-offs tegen Cambuur zal ik niet vergeten. Ik kopte in de 92e minuut de winnende binnen waardoor we de finale haalden tegen Roda JC. We werden na een lange terugreis onthaald door zo’n 1000 supporters. Kicken!” Volgende week neemt Go Ahead Eagles in Maastricht op tegen MVV en Verheydt kijkt dan ook uit naar de tijdelijke terugkeer in Maastricht. Het is altijd maar afwachten hoe er gereageerd wordt door de supporters, maar ik ben op een mooie manier daar vertrokken, dus ik verwacht weinig geks. Ik krijg ook nog regelmatig positieve berichten uit Maastricht.” Het had niet veel gescheeld of Verheydt was met MVV gepromoveerd naar de Eredivisie, want MVV kwam één doelpunt tekort voor promotie. ”Het doet nog steeds pijn als ik er aan terugdenk. Dat was écht ons jaar! We hadden een goede groep en het had echt moeten gebeuren voor de club en stad. De play-offs zijn de mooiste wedstrijden en daarom ook de mooiste periode van het seizoen. Daar werk je heel het jaar naar toe normaal gesproken. Ik weet zeker dat er in Deventer ook krachten loskomen als we de play-offs bereiken. In de finale namen we het op tegen de rivaal, Roda JC. Of ik daar van geniet? Ja, tuurlijk. Op het veld moet er gestreden worden, maar rondom het veld zit de emotie ook diep. Wat er gebeurde mag je eigenlijk niet goed praten, maar het heeft toch ook wel weer wat”, knipoogt de Hagenees.

Afgelopen vrijdag maakte Verheydt dus zijn rentree in de eerste divisie. Dat gebeurde met een 5-0 overwinning op de beloften van FC Utrecht. ”Ik ben er persoonlijk geen voorstander van. Het trekt minder publiek en het uitvak blijft leeg, maar daar hebben we nou eenmaal mee te dealen in deze divisie.” Wat de lange spits wel mooi vind aan de Keuken Kampioen Divisie is de vele ‘oldschool’ uitvakken met hekken. Uitvakken waar Verheydt gelijk weer zin krijgt in het maken van doelpunten. ”Haha, het hangt natuurlijk van het moment van scoren af, maar een hekje induiken na een goal is het mooiste wat er is.” Naast het vieren van doelpunten in de hekken kijkt Verheydt dit seizoen uit naar nóg meer wedstrijden. ”Er zijn dit jaar veel mooie potjes, maar MVV heeft voor mij een speciaal tintje natuurlijk. En uiteraard FC Twente-uit, dat ligt hier ook gevoelig!”

Vanavond neemt Go Ahead Eagles het om 20.00 uur op in en tegen Eindhoven. Daarbij krijgt het de steun 214 meegereisde supporters. De voorspelling van Verheydt: ”In deze competitie kan alles gebeuren, maar een 1-3 overwinning en 2 goals zouden wel erg lekker zijn!”

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *