Michael Breij kende afgelopen weekend een fantastische basisdebuut voor FC Groningen. De 21-jarige Breij was in het uitduel tegen De Graafschap de enige doelpuntenmaker van de wedstrijd en werd zodoende matchwinner. Vlak voor rust maakte hij met zijn hoofd de 0-1 voor FC Groningen en vierde dat bij het uitvak. Wij spraken hem over o.a. zijn basisdebuut, juichen met het uitvak en de sfeer in Doetinchem.

Hij mocht van trainer Danny Buijs voorin starten en dat pakte achteraf gezien heel goed uit, omdat Breij de enige speler was die zich op het scorebord wist te zetten. Een basisdebuut waar de meeste profvoetballers jaloers op zullen zijn. ”Het is wel eens door mijn hoofd gegaan dat ik zou scoren, maar ook de slechte scenario’s zijn door mijn hoofd gegaan hoor. Ik mag niet klagen hoe het uiteindelijk allemaal gegaan is.” Waar iedereen met een 0-0 dacht te gaan rusten, zorgde Breij er voor dat er met een 0-1 stand de rust in werd gegaan. Aan de linkerkant kreeg nieuweling Tim Handwerker de ruimte, gaf de bal voor en Breij knikte de bal knap naar de grond zodat doelman Hidde Jurjus aan de grond genageld stond. ”Nadat ik gescoord had rende ik als eerst naar Tim Handwerker om hem te bedanken voor zijn voorzet. Ik loop, als ik gescoord heb, altijd naar de aangever om hem te bedanken. Alleen toen ik naar hem toeliep besefte ik dat de uitsupporters rechts van mij stonden, dus toen sprintte ik daar maar heen. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want die gezichten in het uitvak vergeet ik nooit meer”, lacht Breij.

Breij werd begin augustus definitief overgeheveld vanuit de beloften naar het eerste elftal. Zo maakte de aanvaller onderdeel uit van de wedstrijdselecties tegen Vitesse, de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. In die wedstrijd werd FC Groningen gesteund door bijna 500 supporters en afgelopen zaterdag dus door bijna 550 supporters. Aantallen die de laatste jaren bij FC Groningen, op de derby tegen Heerenveen na, nauwelijks te zien waren. Een mooie vooruitgang, vindt ook Breij. ”Interactie is enorm belangrijk. Je voetbalt voor de supporters en zij geven die energie aan ons die we nodig hebben.” Het is dan ook voor de hand liggend dat de supporters van FC Groningen een juichende Breij voor het uitvak zullen zien. ”Ik had afgelopen zaterdag niet bedacht om het sowieso te doen, maar het gebeurde gewoon. Als het kan ga ik het natuurlijk veel vaker doen, supertof om te doen!”

Waar Breij vorig seizoen vooral in de beloften in actie kwam. Op amateur- of trainingscomplexen vertoonde de aanvaller dan zijn kunsten en blonk dan ook uit met vele goals en assists. Na 3 invalbeurten stond hij aan de aftrap van een Eredivisie-duel. ”Ik vond de sfeer in het uitvak fantastisch. Dat heeft er voor gezorgd dat we tot aan de laatste seconde bleven vechten voor een goed resultaat. Dikke complimenten aan onze supporters!” Breij heeft dan ook enkele momenten met een lach op het veld gestaan, mede door het sfeervolle uitvak. ”Op het veld hoor je in principe alles, maar daar ben je niet zo mee bezig als speler. Je hoort wel wat ze zingen en dat gaf me ook echt wel een boost.”

Toen de 0-1 overwinning een feit was werd het feestje nog even verder gevierd voor het uitvak waar de 533 supporters van FC Groningen sprongen, klapten en feestvierden. ”Mooi om te zien, want onze supporters zijn alles. Dan is het mooi om ze te betrekken bij het feestje. Welke uitwedstrijd ik het meest naar uitkijk? Ik heb zin in alle uitwedstrijden, vooral met onze fantastische supporters!”