Emil Hansson: ”Bekerwedstrijden brengen extra sfeer en spanning mee”

Emil Hansson wordt dit seizoen door RKC Waalwijk gehuurd van bekerwinnaar Feyenoord. De aanvallende middenvelder won vorig seizoen met Feyenoord de TOTO KNVB Beker en mag het vanavond met RKC Waalwijk op gaan nemen tegen NAC in de Brabantse bekerclash. Wij gingen in gesprek met Hansson over onder andere de bekerwinst met Feyenoord, zijn ervaringen bij RKC Waalwijk en hoe hij zijn eerste weken in de Keuken Kampioen Divisie heeft ervaren.

Hansson had misschien niet het grootste aandeel in de bekerwinst, maar hij kwam wel in actie tijdens het duel tegen de amateurs van Swift en zat bij de bekerfinale op de bank. Bij de bekerfinale kwam de Noor echter niet in actie, maar vanaf de bank heeft hij toch genoten van de atmosfeer. ”Ik had tijdens de finale liever op het veld gestaan om de sfeer te ervaren. Toch moet ik zeggen dat ik op de bank ook genoeg van de ambiance heb meegekregen. Maar of het de mooiste wedstrijd qua ambiance is, dat weet ik niet.” Na een ietwat teleurstellend seizoen voor Feyenoord waarin een 4e plek in de competitie werd behaald, konden de supporters van de Rotterdamse club eind april toch nog juichen. Mede door een fraaie overwinning op PSV werd de finale bereikt. ”Er zit zeker verschil tussen competitie of bekerwedstrijden. Je weet zelf dat 1 wedstrijd bepaalt of je doorgaat of niet. Voor mij persoonlijk brengt dat geen extra spanning mee. Ik benader elke wedstrijd gewoon hetzelfde en probeer altijd belangrijk te zijn voor mijn team. Wat ik wel bij Feyenoord heb gemerkt is dat hoe verder je in de beker komt, de spanning en sfeer bij de supporters wat extra wordt.” Het cadeautje in de vorm van Europees voetbal spelen werd door Hansson geen gebruik van gemaakt, omdat hij voor minuten maken in Waalwijk koos. Veel jeugdspelers zaten bij de selectie tijdens de duels tegen het Slowaakse Trencin, maar spijt van de overgang naar Waalwijk heeft de creatieve middenvelder absoluut niet. ”Wedstrijden spelen voor Feyenoord is mijn ambitie sinds ik naar Nederland ben gekomen. Door nu op huurbasis bij een mooie club als RKC te spelen, hoop ik mijzelf te ontwikkelen zodat ik in de toekomst voor Feyenoord in Europa kan spelen.”

Na het succesvolle bekerseizoen van vorig seizoen mag Hansson het vandaag proberen met zijn huidige club RKC Waalwijk. In een Brabantse derby tegen NAC Breda gaan de Waalwijkers proberen een ronde verder te komen. ”Het gaat een lastige wedstrijd worden. NAC speelt natuurlijk in de Eredivisie en zijn op papier sterker dan ons. Maar tegen Sparta en Roda JC, allebei degradanten, hebben we laten zien dat we goed kunnen voetballen. Het belooft dus een leuke pot te worden, waarbij wij hopelijk doorgaan in de beker.” Voor clubs uit de Keuken Kampioen Divisie is het een moeilijke opgave om daadwerkelijk de finale te halen, maar de laatste jaren wordt duidelijk dat een finaleplek niet onmogelijk is. Zo verloor Cambuur in de halve finale van AZ na penalty’s en kwamen de amateurs van VVSB tot de halve finale van het bekertoernooi. ”Het is logisch dat wij minder kans maken om in de finale te komen dan Feyenoord, maar in de beker moet je wat geluk hebben met de loting. We kijken als team zijnde wedstrijd per wedstrijd en gaan elke wedstrijd vol voor de winst. Of het nu voor de competitie of beker is.” Mocht RKC Waalwijk de volgende ronde van de beker halen ten koste van NAC Breda, heeft Hansson gemengde gevoelens ,of het nou een grote óf kleine club is. ”Voor de ontwikkeling van het team zou een groot team goed zijn. Dan weten we waar we als groep staan en kunnen onszelf dan goed ontwikkelen. Maar we hopen natuurlijk op een lager geklasseerde team want we willen uiteindelijk zo ver mogelijk komen in de beker. ”

De eerste maanden voor Hansson in de Keuken Kampioen Divisie zitten erop en daar kijkt de middenvelder met een positief gevoel op terug. Bij Feyenoord reisden wekelijks honderden supporters de club achterna om in een uitverkocht uitvak hun helden toe te juichen, maar bij RKC Waalwijk is dat net iets minder. ”Het is altijd mooi als veel supporters het team achterna reizen. Tegen Den Bosch waren onze supporters fanatische en gaven ze ons een mooi duwtje in de rug. Mede hierdoor hebben we de winst over de streep kunnen trekken.” In plaats van volle en grote stadions mag Hansson dit seizoen naar de stadions van Telstar en Almere City en naar trainingscomplexen van Jong AZ en Jong FC Utrecht, maar de 20-jarige Noor heeft al ervaren dat spelen in de Keuken Kampioen Divisie geen straf hoeft te zijn. ”De sfeer in de Keuken Kampioen Divisie is logischerwijs anders dan in de Eredivisie. Maar het is moeilijk om clubs te vergelijken. Toen wij op bezoek waren bij Cambuur waren hun supporters erg luid. En daar zijn er meer clubs van in de Keuken Kampioen Divisie. Tot toe nu bevalt de competitie mij goed.” En niet alleen bij Cambuur is de sfeer goed, ook de eigen supporters maken indruk op Hansson. ”Ik weet als speler dat de club een moeilijk tijd achter de rug heeft en dat de aantallen wat minder zijn geworden. Wij als ploeg zijnde moeten met goed voetbal en overwinningen de supporters weer terug naar het stadion halen. De supporters die er nu zijn laten zich goed horen.”

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *