Oude tijden herleven in Den Bosch: ”FC Den Bosch is weer gaan leven”

Bij FC Den Bosch herleven momenteel de oude tijden. Niet alleen op sportief gebied haalt men in Den Bosch het niveau van een paar jaar terug, ook op supportersgebied maakt de club dit seizoen weer stappen vooruit. Wij spraken met FC Den Bosch-verdediger Sam Kersten over onder andere de groeiende support, de derby tegen TOP Oss en de droom om te promoveren.

Na de goede seizoenen met veel jongens uit de eigen jeugd zoals Jordens Peters, Paco van Moorsel en Tom van Weert hadden de FC Den Bosch-supporters de laatste jaren een stuk minder redenen om te juichen. FC Den Bosch eindigde de laatste 4 seizoenen in het rechterrijtje van de toenmalige Jupiler League. ”De laatste jaren waren de resultaten een stuk minder en als gevolg daarvan gingen er minder supporters mee naar uitwedstrijden. De sfeer was minder dan dat het nu is, alleen dat is logisch als je vaker verliest. Die supporters die er toen elke keer bij waren, zijn wel supporters die ook in mindere tijden achter ons zijn blijven staan. Dat kan ik als speler zeker waarderen.” Wat Kersten ook waardeert is het aantal supporters dat dit seizoen bij thuis- en uitwedstrijden te zien zijn. ”Natuurlijk merken wij als spelers dat er steeds meer supporters mee gaan naar de uitwedstrijden. Zelfs bij een wedstrijd tegen Jong PSV op maandag waren er 250 aanwezig. Dat merk je vooral na de wedstrijden als je wint, dan wordt dat wel eventjes gevierd met de supporters. Ik merk dat de club steeds meer leeft onder de supporters doordat ik nu veel meer berichtjes krijg voor en na wedstrijden. Mensen die je succes wensen of je feliciteren. De tribunes raken voller en ook in de stad hebben mensen het weer over de club.”

Na anderhalf jaar was de M-Side weer toegankelijk voor publiek bij thuiswedstrijden. Vanaf het begin van het vorig seizoen werd de tribune gesloten, maar tegen FC Twente mochten er 18 maanden weer supporters plaatsnemen op de lange zijde. En met succes. ”De sfeer tegen FC Twente was geweldig. Ik kwam als 13-jarige jongen voor het eerst kijken bij FC Den Bosch op de M-Side. In die tijd zat het elke week vol. Ik kreeg tijdens de wedstrijd tegen FC Twente hetzelfde gevoel. Dat had ik als speler nog niet meegemaakt. Ik verwacht dat het de komende thuiswedstijden alleen nog maar drukker gaat worden en dat het nog meer gaat leven. In het veld geeft het je veel energie, vooral in de laatste fase van de wedstrijd. De ontlading is des te groter als je wint.” FC Den Bosch maakt een goed seizoen door en dat speelt ook mee met de groei van de supportersaantallen. Daarnaast is er nieuw leven in de club geblazen vanwege de overname van de club door Kahki Jordania. ”Financieel is er meer mogelijk en daardoor is het team beter en groter geworden. Ik denk dat wanneer een team beter presteert, bij elke club de support groeit. Iedereen wil onderdeel zijn van een club die succes heeft.”

FC Den Bosch is bezig aan een indrukwekkende serie. Inmiddels zijn er 8 clubs aan de zegekar gebonden en heeft het zich in de top van de Keuken Kampioen Divisie gemeld. Tijdens de zegereeks werd ook TOP Oss verslagen met 0-1 wat zorgde voor blije gezichten in Den Bosch. Waar vorig seizoen 150 supporters mee mochten reizen naar Oss, waren dit seizoen 250 supporters in het uitvak aanwezig wat betekende dat het uitvak uitverkocht was. ”Nee, dat het uitvak niet helemaal vol zat was zeker geen smetje op de winst. De sfeer die wedstrijd had ik nog niet eerder meegemaakt bij een uitwedstrijd. Het leefde de hele week al bij iedereen. Na de wedstrijd hebben we dat wel even goed gevierd, eerst in het stadion en vervolgens in de stad! Toch hoop ik dat het volgend jaar wel vol mag zitten, want dat zal ongetwijfeld snel uitverkocht zijn.” Kersten is een jongen van de club en weet daarom het belang van de derby. Daardoor was er ook veel vreugde bij de centrale verdediger na de winst in Oss. ”Ik kom uit de buurt dus dan weet je hoe belangrijk die wedstrijd is. Zij maakten zelfs een speciaal filmpje voor die wedstrijd en deden wat uitspraken in de krant. Dat motiveert je alleen maar meer en dan is zo’n overwinning extra lekker. Dat hebben we ook proberen duidelijk te maken aan de nieuwe buitenlandse jongens. Doordat ze in Oss geen eigen jeugd meer heeft, heb ik in de jeugd die wedstrijden niet gespeeld. Dat is wel jammer. Wel ging ik altijd kijken bij FC Den Bosch – TOP Oss. Zo was ik er bij in 2014 toen het uit de hand liep. Uiteindelijk is dat wel zonde, omdat het wat minder is gaan leven daarna.”

Vorig seizoen was Kersten al een vaste basisspeler in de selectie van trainer Wil Boessen en dat is dit seizoen niet anders. Als jongen van de club op jonge leeftijd een vaste basisplaats bemachtigen in een team wat bovenin meedraait maakt Kersten trots. Ook op het feit dat dat het geval is bij een club die leeft. ”Ja, tuurlijk. Hoe meer supporters, hoe beter het is. Elke voetballer wil in een groot stadion met veel supporters spelen. En daarnaast is bij thuiswedstrijden de sfeer ook veel beter wanneer het uitvak voller is.” Daardoor kijkt de 20-jarige verdediger ook uit naar het treffen met FC Twente in Enschede. ”FC Twente-uit is wel een wedstrijd waar ik naar uit kijk, zeker weten. Dat is toch het mooiste en zeker het grootste stadion uit onze competitie. Het zou mooi zijn als we tegen die tijd allebei nog bovenin meedraaien, zodat het een echte topper is. Het zou geweldig zijn als het uitvak daar uitverkocht is.” De wedstrijd tussen FC Twente en FC Den Bosch staat gepland voor 29 maart 2019. Mochten FC Twente en FC Den Bosch tegen die tijd bovenin meedraaien, maken de Bosschenaren dus ook nog een kans om te promoveren. En daarover is Kersten duidelijk. ”Het is natuurlijk een droom om te promoveren. Hoe dat eindelijk gebeurt, maakt niet zoveel uit. De resultaten zijn nu goed. We hopen dit het hele seizoen vol te houden en dan zien we wel wat er voor moois kan gebeuren.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *