FC Den Bosch draait na enkele kleurloze seizoenen weer een goed seizoen tot nu toe. De Bosschenaren staan halverwege het seizoen bovenin de Keuken Kampioen Divisie en blijven hopen op een stunt in de vorm van de titel of promotie. Ook op supportersgebied maken de Brabanders dit seizoen weer flinke stappen vooruit. Wij spraken met Jort van der Sande over de goede prestaties op én buiten het veld.

Als je wint heb je vrienden. Die uitspraak geldt dit seizoen ook in Den Bosch. Een aantal jaren terug draaide FC Den Bosch bovenin de toenmalige Jupiler League mee en was promotie dichtbij. De laatste 4 seizoenen eindigden de Bosschenaren niet één keer in het linkerrijtje. Mede door eigenaar Kakhi Jordania heeft FC Den Bosch de weg naar boven ingezet wat leidt tot een goede eerste seizoenshelft. ”Ja, de prestaties zorgen er zeker voor dat de club weer leeft. Voorgaande seizoenen was het allemaal een stuk minder dan wat we nu op het veld laten zien. Ook is de M-Side weer losgegaan in de tijd dat het goed met ons ging dit seizoen. Dat heeft de goede sfeer doorgezet naar de thuiswedstrijden die na de opening (tegen FC Twente, 9 november) volgden.” Waar vorig seizoen het gemiddelde van 80 uitsupporters in de winterstop werd behaald is dat aantal, mede door een aantal uitverkochte uitvakken dit seizoen, bijna met 200 supporters verhoogd, want het aantal staat nu op 265 uitsupporters gemiddeld. ”Vanaf dag 1 merk je dat de uitwedstrijden beter bezocht worden. Door de aandacht, mede door de overname, die de club kreeg zijn er veel uitsupporters bijgekomen. Het is altijd fijn om de supporters van je eigen club te horen in plaats van supporters van de tegenpartij. En natuurlijk na de wedstrijd het feestje met het uitvak te vieren.”

Van der Sande is op dit moment de langstzittende spelers bij de club. Hij maakte dus de mindere seizoenen als selectiespeler mee, maar is nog altijd geliefd bij de Bossche aanhang. ”Ik weet niet of ik een streepje voor heb op de rest, want er zijn ook andere jongens die ook lang bij de club rondlopen, maar ik denk dat wel dat de supporters van mijn speelstijl houden. Het helpt dan natuurlijk ook mee dat ik al 12 jaar bij de club zit.” In die 12 jaar FC Den Bosch kent de aanvaller ook steeds meer bekende gezichten. ”Ik spreek ook regelmatig met de supporters, maar vaak zijn dat wel supporters die ik vanaf de jeugd of iets dergelijks al ken.” De binding met de supporters is er dus wel tussen van der Sande en het publiek. Tom van Weert, één van zijn voorgangers in de spits, stond in zijn tijd als spits van FC Den Bosch regelmatig in het uitvak. Van der Sande heeft dat vorig seizoen al eens gedaan. ”Ik heb vorig seizoen één keer in het uitvak gestaan, dat was tegen Almere City. Eigenlijk hoop ik dat het niet gaat voorkomen, want je wil altijd bij de selectie zitten. Maar als het toch een keer voorkomt zou ik er geen problemen mee hebben.”

Op 9 november ging de M-Side na bijna anderhalf jaar weer open. De M-Side werd sfeervol geopend in de thuiswedstrijd tegen FC Twente die uiteindelijk ook met 2-1 werd gewonnen door de ploeg van trainer Wil Boessen. ”We zaten in een goede flow toen de M-Side weer open ging. Dat heeft ook zeker een boost gegeven aan alles rondom de resultaten. De club leeft weer in de stad en we merken dat het elke thuiswedstrijd drukker én sfeervoller wordt in het stadion.” Na afloop van het duel stormden FC Twente-supporters het veld op om naar de supporters op de M-Side te gaan. ”Ik vind rivaliteit altijd wel mooi, ook op de tribunes. Het mag alleen nooit voorkomen dat supporters het speelveld betreden. Het moet natuurlijk wel veilig blijven voor de supporters, maar ook zeker voor de spelers. Positief dat onze supporters verstandig waren en zich niet uit de kast lieten lokken die avond.” Een kleine maand later was het wederom feest op de M-Side en ditmaal door van der Sande zelf. In de laatste minuut van de officiële speeltijd schoot hij tegen NEC de 3-2 binnen waardoor FC Den Bosch alsnog won. ”Dat zijn de mooiste momenten, daar doe je het voor. Hoe zo’n stadion ontploft als je zo’n bal tegen de touwen werkt. Ik heb na die goal ook absurd veel aandacht gekregen.”

In 2014 ging het in Den Bosch mis tijdens de derby tegen het toenmalige FC Oss. Er werden veel stadionverboden uitgedeeld na de ongeregeldheden in het stadion en er gold een uitsupportersverbod voor drie seizoenen. Nadat er vorig seizoen, bij beide wedstrijden, 150 supporters mee mochten reizen stonden er 19 oktober ditmaal 250 supporters in het uitvak. Meer kaarten waren er nog niet beschikbaar. ”Het is te hopen dat er binnenkort weer 400 supporters mee mogen naar Oss. Bij een derby horen zoveel mogelijk uitsupporters aanwezig te zijn. Zolang beide supportersgroepen zich gedragen moet dit ook geen enkel probleem opleveren. Dit geeft de derby ook veel meer sfeer en positieve aandacht.” De laatste uitwedstrijd voor de winterstop was ook een mooi affiche. FC Den Bosch ging op bezoek bij Go Ahead Eagles en pakte een punt door met 0-0 gelijk te spelen in Deventer. ”Uit tegen de Eagles is altijd een mooie wedstrijd. Vooral nu, omdat we als koploper naar de Eagles gingen die op dat moment 3e stonden met één punt achterstand. Het stadion zat vol, het uitvak was uitverkocht en er hing in het uitvak een goede sfeer. Dit soort wedstrijden zijn de mooiste wedstrijden van het seizoen. Als je zulke wedstrijden wint geeft dat zoveel positieve energie, maar helaas was dat niet het geval.”

FC Den Bosch draait tot nu toe dus een geweldig seizoen. Zowel op áls buiten het veld is de stemming positief en dat leidt tot goede resultaten. Is van der Sande daarom ook al bezig met promotie of zelfs een kampioenschap? ”Dat is natuurlijk een droom. Het is natuurlijk nog wel vroeg om het daar over te hebben. Ik hoop dat de sfeer, die nu helemaal terug is in de Vliert, tot het einde van het seizoen aanwezig zal zijn. Dan wordt het hoe dan ook een fantastisch seizoen!”