Ajax on tour: ”Bij Europese wedstrijden is de sfeer beter”

In het tweede deel van 2018 zette Ajax zich op de kaart in Europa. Na zes wedstrijden in de voorronde overleefd te hebben mocht Ajax het voor het eerst sinds 2014 weer opnemen in de groepsfase van de Champions League. Er volgden tripjes naar Duitsland, Portugal en Griekenland en ook na de winterstop mogen de Ajax-supporters op pad: naar Madrid. Wij spraken uitgebreid met Ruud, een fanatieke Ajax-supporter die in het jaar 2018 één wedstrijd heeft gemist.

Na het teleurstellende Europese seizoen van vorig seizoen toen Ajax in de voorronde van de Europa League werd uitgeschakeld door Rosenborg, begon de ploeg van Erik ten Hag dit seizoen in de voorronde van de Champions League tegen het Oostenrijkse Sturm Graz. Over twee wedstrijden wonnen de Amsterdammers 5-1 van de Oostenrijkers. ”Nog voor de competitie begint al een heerlijke Europese trip. We besloten met de auto te gaan en de avond daarvoor nog te gaan stappen in een studentenstad halverwege Duitsland. Een heerlijk avondje zonder de aanwezigheid van andere supporters en de volgende dag met een flinke kater koers zetten naar Oostenrijk. In Oostenrijk was het enorm warm en van wedstrijdspanning was nauwelijks sprake. Door middel van een corteo werd al vroegtijdig het stadion opgezocht. De volgende dag volgde nog wel een lange terugreis.” Er reisden 800 supporters mee naar Oostenrijk. Daarmee is het uitvak die wedstrijd uitverkocht met hetzelfde aantal supporters wat er ook in het uitvak van bijvoorbeeld Fortuna Sittard kan. ”Je merkt dat er vaak net wat ander publiek mee gaat naar Europese wedstrijden, waardoor de sfeer beter is. Daarnaast heeft iedereen niet 2 uur lang in de bus gezeten maar lekker op het terras een biertje gedronken. Ook wil je Europees jezelf vaak extra bewijzen ten opzichte van een nationale uitwedstrijd.”

Door de winst op Sturm Graz is één ding zeker: Ajax blijft na augustus in ieder geval actief in Europa. Of het de Europa League of de Champions League wordt hangt, af van het resultaat tegen Standard Luik. Bij verlies stromen de Amsterdammers in de Europa League in, bij winst mag het nog een voorronde spelen om het grote hoofdtoernooi van de Champions League te halen. Twee seizoenen geleden, in het fraaie Europese seizoen, troffen beide clubs elkaar ook al en destijds ging het zowel in Amsterdam als in Luik mis op het gebied van vuurwerk. Daardoor golden er voor de wedstrijden in Amsterdam en Luik nu verscherpte veiligheidsregels. ”Je merkt weinig van die druk, je krijgt een mail waarin je nogmaals gevraagd wordt je netjes te gedragen. Gedurende de hele dag voelt het eigenlijk niet veel anders dan wanneer je naar Utrecht- of PSV-uit gaat.” In plaats van in de stad van de tegenstander op een terras te zitten met wat alcoholische versnaperingen gold er nu een ander ritme, namelijk met de bus vanaf Amsterdam naar Luik en weer terug. ”Een enorme smet op de trip. Tot aan het begin van de middag nog op kantoor zitten en aan het eind van de dag in je eigen bed eindigen. Het voelt vergelijkbaar met een lange busrit naar Twente of Sittard. Gelukkig is er sinds eind vorig seizoen wel een proef in de bus dat je enkele biertjes mag drinken op de heenreis, voorheen mocht dit alleen op de terugreis. Daar wordt door veel mensen dan ook gretig gebruik van gemaakt.”

Nadat ook Luik over twee wedstrijden verslagen is, is Dinamo Kiev de laatste horde voor het bereiken van het hoofdtoernooi. Na een indrukwekkende entrada voorafgaand aan het thuisduel mag Ajax met een 3-1 voorsprong afreizen naar Oekraïne. Het is voor veel supporters een lastig verhaal om erbij te zijn, maar Ruud is één van de 277 meereizende supporters. ”Er waren nauwelijks vlaggen mee. Geen trommels en nog geen 300 man was present. De sfeer was minder, zeker na de gebeurtenissen de avond van tevoren en een incident vlak voor de wedstrijd. Er werd af en toe gezongen en zeker naarmate het einde van de wedstrijd was de sfeer lekker met de jongens die er wel waren.” Ondanks dat er in de media verschillende berichten werden geplaatst dat het uit de hand zou lopen in Kiev viel het allemaal reuze mee. ”We kwamen de avond van tevoren aan in Kiev, direct lazen we nieuwsberichten en ontvingen we berichten van vrienden die aangevallen waren. Zelf hebben we die avond nergens last van gehad. De volgende dag zouden we naar een plein moeten volgens Ajax waar politie en Ajax stewards aanwezig zouden zijn. Dit was echter niet het geval. Wij waren met een uber daarheen gegaan en de chauffeur weigerde door te rijden omdat hij dan niet meer betaald zou krijgen. Gelukkig hadden we genoeg contant geld bij ons om hem om te kopen en door te rijden naar het stadion. Bij het uitvak aangekomen bleken enkele mensen gewond te zijn en naar het ziekenhuis afgevoerd. Er werd geld ingezameld voor deze supporters. Na de wedstrijd hebben we nergens last meer van gehad. Zelf ging ik dezelfde nacht nog alleen terug naar Amsterdam, maar van de anderen met wie ik was begreep ik dat de volgende dag harstikke relaxt was.”

Nadat ook Kiev niet opgewassen was tegen Ajax kon een dag na de wedstrijd in Kiev iedereen met een Ajax-hart na vier jaar weer eens naar de Champions League-loting kijken. Voor Ajax rolden Bayern München, Benfica en AEK Athene uit de koker. Een groep met perspectief op sportief vlak en een mooie trip op supportersgebied. De reacties op de poule waren dan ook bijna allemaal positief. Na de 3-0 winst in de eerste wedstrijd op AEK Athene reisden bijna vierduizend supporters vol vertrouwen naar onze oosterburen voor het duel met Bayern München. De wedstrijd was begin oktober dus de Ajax-supporters kwamen in grote getale terecht op de welbekende Oktoberfesten. ”Dit was echt een geweldige trip! Vooraf weet je dat het sportief enorm lastig gaat worden, maar je hoopt toch het beste. Daarnaast was het wel tijdens Oktoberfest en had ik enorm positieve verhalen gehoord van vrienden die hier eerder zijn geweest. Rond 13.00 uur zaten we in zo’n zaal met muziek, bier en schnitzels. Een aantal uur later hadden we een liter of 8 a 9 op en zetten we koers richting het stadion. We raakten elkaar kwijt en een vriend kon het uitvak in eerste instantie niet vinden maar had wel het thuisvak bereikt. Daarnaast viel iemand gelijk in slaap in het stadion. Gelukkig waren we 5 minuten voor de wedstrijd weer allemaal (wakker) bij elkaar.” De laatste jaren maakte Ajax regelmatig een trip naar Duitsland zoals wedstrijden tegen Borussia Dortmund en Schalke 04. Dat waren wedstrijden met een mooie sfeer en dat gold nu ook voor de uitwedstrijd in München. ”Tijdens deze wedstrijd was er met afstand de beste sfeer dit jaar tijdens een uitwedstrijd. Het uitvak bleef 90 minuten lang gaan, ondanks de vroege achterstand. De beelden die het internet over gaan zijn heerlijk. Wedstrijden in Duitsland zijn ideaal. Goedkoop bier, goed eten, makkelijk aan te reizen en eigenlijk nooit gedoe met supporters en politie. Enorm dichtbij was het niet, het was toch een uurtje of 8 rijden en enkele anderen besloten om toch het vliegtuig te pakken.”

Na de 1-1 in München en de late 1-0 winst op Benfica in eigen huis kan Ajax bij een goed resultaat in Portugal een grote stap zetten richting overwintering in de Champions League. Gesteund door 3162 Ajacieden in het uitvak speelt Ajax met 1-1 gelijk na een 1-0 achterstand. Een resultaat dat ervoor zorgt dat Benfica niet inloopt op Ajax en Ajax bij winst op en bij AEK Athene nog minimaal 2 wedstrijden is verzekerd van de Champions League na de winterstop. ”Overdag in de zon op het terras, biertje en tapas erbij en tot slot ook nog een enorm goed resultaat. De dag daarna nogmaals genoten van de terrassen in Lissabon alvorens de uber naar het vliegveld gepakt werd.” Voorafgaand aan het duel veegde de politie een deel van het uitvak leeg waardoor er een kleine confrontatie onderin het uitvak ontstond. Dat was in het uitvak goed te merken. ”De eerste 8-10 rijen werden vrij gehouden door de politie en een aantal supporters wilde daar erg graag staan. De politie besloot deze supporters hardhandig weg te slaan en traangas te gebruiken. De rust was echter redelijk snel weer terug en de wedstrijd verliep wat dat betreft rustig.” Na afloop van het duel kwam Erik ten Hag in zijn eentje het veld op nadat alle spelers al binnen waren. Hij bedankte het uitvak voor de steun.”Ik moet bekennen dat ik eerlijk gezegd niks met of tegen Erik Ten Hag heb. Hij is in mijn ogen qua uitstraling en overkomen in niks een Ajax trainer. Hij doet het op dit moment wel erg goed. Ik vind het veel mooier wanneer echte clubjongens als Matthijs, Klaas-Jan of Daley het uitvak nogmaals bedanken. Davy Klaassen was daarin ook echt een voorbeeld. Na Rostov – Ajax kwam hij iedereen in het uitvak persoonlijk zijn excuses aanbieden voor de wanvertoning. Dat zijn voor mij de momenten waarvoor ik supporter ben.”

Twee wedstrijden voor het einde van de groepsfase kon Ajax de volgende ronde van de Champions League veiligstellen. Winst op AEK Athene was daarvoor noodzakelijk. De gebeurtenissen voorafgaand aan de wedstrijden waren veel in de media te zien. Er werd voorafgaand aan het duel een molotovcocktail in het uitvak gegooid waar de ruim 1200 Ajacieden op dat moment aanwezig waren. Vervolgens voerde de politie ook nog eens charges uit tegen de meegereisde Ajacieden. ”In eerste instantie was niemand echt geschrokken, tot die molotovcocktail gegooid werd. Op dat moment besloot de politie beneden om het uitvak naar boven te slaan. De politie boven was zich hier niet van bewust en besloot het uitvak ook deels naar beneden te slaan. Op dat moment waren er veel mensen die angstig waren omdat je letterlijk geen kant op kon. Dit had daarna ook impact op de sfeer.” Ook na afloop van de wedstrijd, toen overwintering een feit was, brak het feest niet los zoals dat het in München wel deed. ”Door de gebeurtenissen in en rondom het uitvak was de sfeer relatief gelaten. Daarnaast was Ajax 90 minuten lang beter en was de kans wel erg groot dat Ajax door zou gaan. De overwinning werd dan ook niet echt als een enorm feest gevierd. In het appartement zijn na de wedstrijd nog wel de nodige drankjes gedronken op de overwinning.”

Na 6 Europese uitwedstrijden te hebben bezocht, mogen de Ajax-supporters na de winterstop ook weer afreizen naar Real Madrid-uit. Een tweeluik waarvan het eerste duel in de hoofdstad wordt gespeeld. ”Ik wil de club altijd en overal steunen. Of dit nu in de Johan Cruijff Arena is, of ergens aan de andere kant van het land of Europa, ik wil er altijd bij zijn om de club te steunen. Daarnaast hoor je voetbal in het stadion te kijken en niet voor de televisie.” Of hij de wedstrijden in Nederland of in het buitenland bezoekt maakt niet uit, maar er zit wel een verschil in. ”Er zit een enorm verschil tussen nationale en Europese uitwedstrijden. Bij een nationale uitwedstrijd hoef je vooraf niks te regelen en stap je de bus of auto in naar het stadion. Bij een Europese uitwedstrijd is er al de voorpret op het uitzoeken van mogelijke (vlieg) routes naar de bestemming. Na de loting is het altijd snel schakelen, gaat iedereen mee? Hoe komen we zo goedkoop mogelijk naar de wedstrijd toe? Daarnaast kom je bij Europese uitwedstrijden regelmatig in nieuwe stadions in plaats van iedere jaar naar Groningen of AZ te gaan. Tot slot is het bezoeken van een leuke stad ook echt een toevoeging aan een Europese uitwedstrijd.”

Afgelopen zondag reisden er 1200 supporters naar Utrecht, ook Ruud was hierbij. Dat brengt het totaal op maar liefst 24 bezochte uitwedstrijden. ”24 uitwedstrijden in totaal. 7 competitiewedstrijden in 17/18, 9 competitiewedstrijden in 18/19, 6 Europese uitwedstrijden en 2 bekerwedstrijden in 18/19. Ik heb alleen Sparta-uit in 17/18 gemist. De mooiste wedstrijd kiezen vind ik lastig, iedere wedstrijd heeft wel wat. Alles bij elkaar zou ik voor Bayern München gaan. Al kan ik ook enorm genieten van Roda-uit in de beker. Een woensdagavond, aftrap om 20.45 in Kerkrade. Slechts een kleine 400 man die aanwezig is. Supporters die echt voor de club komen en niet voor de tegenstander of uitkaartpunten (bij Ajax krijg je geen voorrangspunten bij bekerwedstrijden) komen. Veel bekende gezichten in het vak van mensen die wel bereid zijn een uurtje eerder op het werk weg te gaan. Als het Feyenoord uit was geweest en we mochten er heen was het vak binnen 3 min uitverkocht geweest. Ajax wint uiteindelijk na penalty’s en dit wordt nauwelijks gevierd.”

Dit seizoen herleven er dus weer oude tijden in Amsterdam. Twee jaar geleden werd de finale van de Europa League gehaald wat elke keer weer een kolkende Arena opleverde. Dat is dit seizoen niet anders. ”De sfeer is zeker te vergelijken met 2 jaar geleden. Al moet ik bekennen dat ik af en toe vind dat de sfeer pas echt los komt na een goal van Ajax. Dat was voor mijn gevoel 2 jaar geleden soms wel anders. Aan de andere kant zie je wel dat een nog groter deel van het stadion nu mee doet ten opzichte van 2 jaar geleden.” Ondanks de goede sfeer die er hangt in de Arena gaat de voorkeur toch uit naar wedstrijden buiten Amsterdam. ”Ik vind het lastig. Een thuiswedstrijd is ook gewoon relaxt, geen eindeloze combi’s, supportertje pesten in de rij en onnodig lang in de rij staan voor eten en drinken. Toch kies ik voor een uitwedstrijd omdat er niks lekkerder is dan een stadion dat 90 minuten lang jaloers naar een uitvak kijkt. De machteloosheid wanneer een uitvak op vocaal gebied domineert is onbeschrijfelijk mooi. Tot slot zijn zeker Europese uitwedstrijden gezelliger omdat je langer met elkaar zit en ook gewoon over andere dingen kan praten dan voetbal.”

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *