Awaydays NL trok naar Flevoland voor een interview met de spontane Damon Mirani. Bovendien is hij een echte liefhebber van het spel en alles daaromheen. De geboren Monickendammer vertelt ons over zijn tijd in de jeugdopleiding van Ajax, zijn ervaringen bij Almere City FC en maakt een top 3 van de mooiste uitwedstrijden uit zijn carrière.

Mirani geeft aan dat het voetbal in Almere steeds meer aandacht krijgt van lokale fans en van geïnteresseerde media. “Vorig jaar presteerden we tijdens het seizoen niet heel goed, maar toen we in een flow kwamen begon het steeds meer te leven onder de supporters. We haalden bovendien de play-offs en die gingen super goed. Het was alleen jammer dat we het uiteindelijk niet gehaald hebben natuurlijk. Wij vonden het wel prachtig dat de fans zo enthousiast waren. Dat bleek ook wel uit de extra tribune die hier moest komen en dat ook de uitvakken vol zaten. Toen we uit speelden bij Roda en de Graafschap hing daar een heerlijke sfeer! Dan kunnen ze je er echt doorheen slepen.”

De 22-jarige Mirani vindt het overigens ook belangrijk om dankbaarheid te tonen naar de supporters toe. “Dat lijkt me de normaalste zaak van de wereld. Gewoon 90 minuten lang volle bak gaan en daarna je supporters bedanken. Ik snap ook heel goed dat ze soms kunnen mokken als het even niet zo best gaat, maar ze steunen ons wel altijd.”

Damon kan een onvervalste voetbalsfeer überhaupt wel waarderen. Als er liedjes gezongen worden, vindt hij dat mooi. In de vijandigheid richting elkaar kunnen voetbalsupporters soms wel eens doorslaan, vindt Mirani. Toch vindt de verdediger het er ook enigszins bij horen en kan hij alles wel verdragen. In de jeugd van Ajax begon het allemaal al. “In de A1 speelden we uit bij Feyenoord en dan hoor je oudere mensen soms dingen roepen die echt niet kunnen. Soms had ik ook het idee dat de haat in Rotterdam groter was dan andersom op de Toekomst, maar dat kan aan mij liggen.”

De bootcombi was een opvallend verschijnsel binnen de uitwedstrijden in Nederland. Ruim 200 supporters reisden met een boot naar FC Volendam om hun club te steunen. Voor Mirani was deze wedstrijd speciaal, omdat hij in de jeugd van Volendam heeft gespeeld en een aantal jongens nog kent. “Het is natuurlijk al fantastisch dat het uitvak vol zit, want dat is al aardig groot daar in die hoek. In de spelersgroep wisten we ook dat er een boot meeging en dat vonden we allemaal heel mooi. We weten het van tevoren ook als het is uitverkocht en dan ben je als speler altijd extra trots. De afloop was misschien wat minder, maar het was wel een bijzondere wedstrijd.”

Er zijn veel wedstrijden in het geheugen van Mirani gebleven en dat maakte het voor hem lastig om een top 3 samen te stellen. In de Youth League heeft hij ook mooie ervaringen opgedaan met Ajax A1, maar die vallen qua sfeer net buiten de onderstaande selectie van uitwedstrijden. “Die wedstrijden waren super tof! We speelden uit tegen Barcelona en wonnen met 6-1 van Paris Saint Germain. Voor een jonge speler zijn dat fantastische tripjes.”

1. De Graafschap – Almere City voor de play-offs.

“Van beide kanten was dat top. Het resultaat was helaas wat minder, maar de sfeer was heel gaaf! Wij vonden het ook vet om die joker toen te zien met dat spandoek natuurlijk. Thuis hadden onze fans trouwens ook een prachtig spandoek gemaakt. Het was gewoon een erg mooie voetbalervaring.”

2. MVV – Almere City.

“Toen ik gescoord had gingen er een paar biertjes over me heen. Ik scoorde m’n tweede goal van de wedstrijd en vierde het onbewust voor alle supporters van MVV. Dat vond ik niet vervelend, maar eerder grappig eigenlijk. Toen ik later ook nog m’n derde goal maakte, ben ik wel dat bewust ergens anders gaan vieren. De sfeer was ook echt heftig, maar dat vind ik juist geweldig!”

3. Go Ahead Eagles – Jong Ajax.

“Met Jong Ajax deden we samen mee bovenin, dus dat was een topper in de Jupiler League destijds. Dat kon je op het veld ook voelen. Ik hou er wel van als je de vijandigheid kunt merken. Wij deden het als belofteteam erg goed en dat lag niet lekker bij veel clubs.”