Youssef El Jebli: ”De Graafschap is mijn club”

In 2015 kwam Youssef El Jebli over van FC Lienden, maar inmiddels is hij bij De Graafschap uitgegroeid tot een ware publiekslieveling. Alle seizoenen die hij als profvoetballler speelde, waren op de Vijverberg. De behendige middenvelder heeft het naar z’n zin in Doetinchem en hij wordt bovendien erg gewaardeerd door de aanhang van de club. Regelmatig staat hij zelf ook tussen de supporters te zingen en dat maakt hem een ware cultheld. Wij spraken hem over zijn band met de supporters en over de mooiste uitwedstrijden die hij speelde.

Toen we El Jebli de vorige keer interviewden, gaf hij al aan dat hij onder de indruk was van de fans van De Graafschap. In de tussentijd is dat niets veranderd en is zijn gevoel voor de club ook alleen maar sterker geworden. Hij verlengde zijn contract aan het eind van het vorige seizoen en is daar erg blij mee. “Ik voel me hier echt thuis inmiddels. Na de afgelopen jaren is het wel mijn club geworden. Ik vind het echt een topclub.”

Het eerste seizoen moest de 25-jarige El Jebli wel wennen aan de nieuwe manier van voetbal. In zijn eerste jaar mocht hij het gelijk laten zien in de Eredivisie, maar helaas degradeerden ‘de Superboeren’ gelijk. “Toen heb ik al wel met een aantal supporters gepraat en gezegd dat we er alles aan zouden doen om zo snel mogelijk weer te promoveren. Dat is dan niet meteen gelukt, maar afgelopen jaar wel! Ik woon nu ook in de stad en ik zie daar ook vaak fans waar ik af en toe eens mee spreek. Het zijn allemaal goede mensen die veel voor de club doen.” Na twee goede jaren heeft de middenvelder met Marokkaanse roots bewezen dat hij een meerwaarde is voor de ploeg. Door zijn harde werk en prestaties op het veld was de achterban in Doetinchem al gecharmeerd van hem, maar door de interactie met de fans kan hij niet meer stuk. Youssef bloost bijna als hij het woord ‘publiekslieveling’ hoort, maar is het er wel mee eens en dat maakt hem trots. “Het is moeilijk om het zelf te zeggen, maar je voelt de waardering natuurlijk wel.”

Zelf houdt hij ervan als het kolkt in het stadion en hij probeert er dan ook alles aan te doen om dat te stimuleren. “De sfeeracties zijn echt top. Die tegen Excelsior was echt de beste van dit seizoen. Vorig jaar in de play-offs heb ik natuurlijk ook al geweldige gezien. Tegen Telstar was het twee keer prachtig. Dat zijn denk ik ook de mooiste wedstrijden uit m’n carrière. Tot op heden heb ik ook nog geen idee wie de ‘Joker’ zou moeten zijn. In elk geval niemand van onze spelersgroep, want wij moesten gewoon spelen haha.”

El Jebli geeft aan dat hij er van houdt om doelpunten en overwinningen te vieren met meegereisde supporters. Een hete sfeer mag daarbij niet ontbreken. We vroegen hem om een Top 3 te maken van zijn mooiste uitwedstrijden:

  1. Telstar uit voor de play-offs. Daar zat gewoon echt alles in. Je voelde de spanning en we kwamen ook nog 2-0 achter. Er viel ook nog een rode kaart. We dachten ‘hoe gaan we dit nog redden?’. Uiteindelijk verloren we met 3-2, maar daarmee hadden we wel een goede uitgangspositie voor onszelf gecreëerd. Van zulke wedstrijden geniet ik gewoon erorm.
  2. Go Ahead Eagles uit op 4 maart 2018. Dat was natuurlijk al een rivaal van ons en we wonnen die wedstrijd ook nog eens met 0-4. Daarna loopt het nog goed uit de hand, maar dat soort dingen horen er een beetje bij. Dit was misschien wel heel extreem, maar soms lopen de emoties nu eenmaal wat hoog op. Die wedstrijd zal ik in ieder geval nooit meer vergeten.
  3. FC Utrecht uit op 20 april 2016. Deze wedstrijd gaf ik vorige keer ook al, maar die moet erin blijven vind ik. Op een woensdagavond om 18.30 uur stonden er zeshonderd supporters in het uitvak. Het was volle bak in het uitvak en de hele wedstrijd werden we toegezongen. Uiteindelijk pakken we ook nog drie hele belangrijke punten in de strijd tegen rechtstreekse degradatie.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *