Ondertussen is Mart Dijkstra alweer drie jaar verbonden aan NEC, vele wedstrijden heeft Dijkstra al meegemaakt. Afgelopen seizoen heeft Dijkstra met NEC wederom een poging gedaan om te promoveren, helaas strandde het avontuur in de eerste ronde van de nacompetitie. Dit jaar is NEC hard op weg om weer een poging te doen te promoveren. Wij spraken met Mart Dijkstra over de meest smaakmakende uitwedstrijden van afgelopen kalenderjaar.

 

1. Go Ahead Eagles – NEC Nijmegen, vrijdag 15 februari 2019 (4-4)

‘’Bij Go Ahead Eagles weet je dat het een intense wedstrijdwordt. Publiek zit er kort op en er gaan veel NEC-supporters mee. Dat is het mooie aan voetbal, als je daar voor zo’n publiek mag spelen met een achterban die bij beide clubs er vol achter gaan staan. Ik laad me niet anders op, maar die sfeer geeft wel wat extra’s aan de wedstrijd. Dat is mooi om mee te maken als speler. Uitwedstrijden bij jong-teams zijn bijvoorbeeld veel minder, dan mis je de sfeer. Het is met name als je in de spelerstunnel klaar staat om het veld op te gaan daar. Dan voel je het bruisen, je weet: ‘We gaan bijna los’. Daar krijg je gewoon extra energie van, vind ik heerlijk. Je voelt de energie van de tribune op het veld komen, in die zin kan het publiek je dan ook over een eventueel dood punt helpen.  Ik speelde zelf niet mee, dus ik ervoer die wedstrijd vanaf de tribune. Maar dat maakte het misschien juist wel bijzonder. De wedstrijd schommelde heel de tijd heen en weer, ook in de stand en uiteindelijk werd het 4-4. Je merkte dat wanneer zij voor kwamen er hosanna heerste in het stadion, moment dat wij toen de 2-1 maakte zag je het uitvak weer bezig zijn met het gevoel dat we weer lekker in de wedstrijd zaten. Dat zie je dan ook in het veld gebeuren, dat ze hetzelfde gevoel krijgen. Toen het 4-3 stond, hoorde je dat het NEC publiek massaal achter de ploeg ging staan. Als je dan toch nog die gelijkmaker scoort aan het eind vier je dat natuurlijk met het uitpubliek, een heel mooi gezicht. Die mimiek houd ik van.’’

 

2. FC Twente – NEC Nijmegen, vrijdag 21 december 2018 (2-0)

‘’Voor deze wedstrijd kies ik een wedstrijd die vlak voor het begin van 2019 werd gespeeld. Het is tof om te zien dat niet alleen wij ons opladen voor de wedstrijd, maar ook het publiek laad zich op. Een vol stadion die wedstrijd, heel mooi. Ondanks het grote stadion hoorde je toch de uitsupport. In het veld wil je niks liever dan het thuispubliek stil krijgen en alleen maar het uitpubliek horen, daar speel je voor. Bij Twente was dat extra mooi, daar moet je helemaal omhoog kijken om je eigen publiek te zien. Als je je eigen publiek daar dan ziet los gaan is dat fantastisch. Helaas winnen we dan niet, maar om die ervaring is wel mooi.’’

 

3. Helmond Sport – NEC Nijmegen, vrijdag 22 november 2019 (1-2)

‘’Als je kijkt naar de entourage daar en de hoeveelheid publiek dat meeging, dan voelde het net alsof je een thuiswedstrijd speelde. Je kan bijna zeggen dat wij meer supporters mee hadden dan dat daar thuissupporters zaten. Wij waren daar zo’n beetje heer en meester. Het uitvak zat volledig vol, de overwinning die we daar behaalde is wel erg lekker. 
Het lied dat we daar met zijn allen aan het einde zongen met het meegereisde publiek sprong er voor mij wel bovenuit. Tijdens de wedstrijd hoorde je niet per se wat er gezongen werd, je zit natuurlijk in je focus maar je hoort wel de rumoer en de beweeglijkheid. Toen wij het goed deden hoorde je ook dat zij harder gingen zingen, als je die wisselwerking krijgt dan waait die volledig over het veld heen. Dat is heerlijk, maar helpt ook in het veld.’’