Nick Venema (20), speler van Almere City, is nog niet tevreden over zijn spel in de eerste seizoenshelft. Daarnaast zit de jonge aanvaller, gehuurd van FC Utrecht, vaker dan hem lief is op de bank bij de subtopper uit de Keuken Kampioen Divisie. Hij blikt terug op zijn eerste half jaar in Almere en praat over zijn doelstellingen voor de tweede seizoenshelft van het seizoen 2019-2020. Tot slot vertelt hij over het samenwerken met zijn ex-trainers Erik ten Hag en Dick Advocaat.

 

Bij aankomst op het trainingscomplex zit de sfeer er goed in bij het eerste team van Almere City. Er wordt flink gelachen en een aantal spelers daagt elkaar verbaal uit. Sommigen schieten nog flink op doel waar anderen zich inmiddels in het krachthonk in het zweet werken. De veldtraining is zojuist afgelopen. Na de training, een dag voor (de uiteindelijk met 2-3 gewonnen) uitwedstrijd tegen NEC Nijmegen, komt Venema de trap van het Yanmar Stadion op. Hij maakt een ontspannen indruk. “Het gaat goed met me, lekker getraind”, start hij. De aanvaller neemt plaats aan tafel, speelt wat met zijn handen en begint te vertellen. “De eerste seizoenshelft ging nog niet zo lekker voor mij. We zijn als team zeker nog niet tevreden; we willen na de winterstop inzetten op het hoogste haalbare. Voor dit seizoen is dat de play-offs. Aan het begin van het seizoen was onze doelstelling directe promotie, maar op dit moment is denk ik de play-offs realistischer. Ik zat, zeker in het begin, regelmatig op de bank. Over de laatste wedstrijden ben ik wel tevreden, maar ik moet en kan veel beter. Dat wil ik laten zien in de tweede helft van de competitie.’’ Venema bekijkt zijn overstap van de Eredivisie naar de Keuken Kampioen Divisie vanuit twee perspectieven. Aan de ene kant ziet hij veel gelijkenissen met zijn tijd bij Jong Utrecht, maar toch is deze stap aan de andere kant voor hem geen stap vooruit. “Voor mij was de stap weliswaar niet heel groot ,maar het is wel een stukje omlaag weer”, aldus de spits.

 

Speelminuten

De spits werd aan het einde van de transferperiode afgelopen zomer verhuurd door FC Utrecht aan Almere City. “Ik ben hier met name heen gegaan om een seizoen lang zoveel mogelijk speelminuten te krijgen en de stabiliteit van een vast team te hebben. Bij Utrecht schommelde ik tussen het eerste elftal en Jong FC Utrecht. Mijn doel bij terugkeer bij Utrecht is om één van de keuzes van de trainer te zijn”, besluit hij. Onlangs speelde Venema met Almere City tegen zijn oude club Jong FC Utrecht. Ondanks een doelpunt van de ingevallen Venema werd er toch verloren. “Het was mooi; in het team van Jong FC Utrecht zitten heel veel vrienden van mij en baalde daarom des te meer dat ik niet mocht starten. Ondanks een doelpunt uit mijn koker, sprak het resultaat uiteindelijk voor zich denk ik. Met een ontevreden gevoel reisden wij terug naar Almere.’’

 

Supportersschare en toptrainers

Zijn debuut voor Almere had Venema zich vast anders voorgesteld. “Het begon mooi, want ik dacht dat ik de winnende had gemaakt in blessuretijd maar uiteindelijk scoort de tegenstander toch nog en pak ik een rode kaart. Dat was qua gevoel een heel dubbel debuut.’’ Almere verloor de wedstrijd tegen Jong Ajax met 3-2. Venema is echter blij dat Almere City FC veel trouwe supporters heeft die de club steunen ondanks de wisselende prestaties. Volgens de jongeling was dat bij het tweede team van FC Utrecht wel anders. “Het ligt eraan of er veel supporters mee komen, maar meestal merk je goed dat ze er zijn. Vorig jaar bij Jong FC Utrecht gingen er soms acht supporters mee en dan merk je nu wel het verschil! Af en toe is het publiek toch dat extra steuntje wat je nodig hebt en dat helpt zeker in wedstrijden.’’

 

De samenwerkingen met (top-)trainers Erik ten Hag en Dick Advocaat hebben de jongeling erg geholpen in zijn prille carrière. Over Ten Hag is de spits duidelijk. “Hij is de trainer die mij m’n debuut liet maken in de eredivisie. Dus dat vergeet ik niet snel. Hij heeft me op jonge leeftijd mee laten trainen bij het eerste. Ik ben daar veel sterker van geworden. Hij was tactisch heel sterk en hadden dan ook veel tactische trainingen. Iedereen wist precies wat hij moest doen en waar hij aan toe was. Ik kijk positief terug op de tijd met Ten Hag.’’ De huidige trainer van Ajax maakt ook nu een goede indruk op Venema. “Hij presteert erg goed in de Champions League. Maar ik moet eerst bij FC Utrecht presteren voor ik daaraan mag denken.’’ Ook oud-trainer Dick Advocaat kan Venema zich goed herinneren. De 72-jarige oefenmeester van Feyenoord is volgens Nick een hele andere trainer. “Het is een hele andere trainer dan Ten Hag. We trainden weinig tactisch en we keken heel weinig beelden. Hij kreeg altijd iedere speler wel zover dat hij er honderd procent voor ging. Je ziet wat het heeft opgeleverd, we hebben de play-offs gewonnen”, sluit Venema af.