2019 was voor Go Ahead Eagles een jaar met ups en downs. De club uit de Koekstad liep promotie naar de Eredivisie op een haar na mis, maar won iets meer dan een halfjaar later wél met overtuigende cijfers van FC Twente in de KNVB Beker en is inmiddels al 18 wedstrijden ongeslagen. Voor Sam Beukema was 2019 ook een jaar om niet snel te vergeten. Wij spraken met de centrale verdediger over onder andere de misgelopen promotie en de kans die hij pakte nadat hij mocht vertrekken.

28 mei 2019, een datum die in Deventer en omstreken nog steeds nare gevoelens naar boven haalt. Na een enerverend wedstrijdverloop krijgt Go Ahead Eagles de 4-4 in de allerlaatste seconde van de blessuretijd tegen door een doelpunt van RKC’er Stijn Spierings. Beukema zag het vanaf de reservebank allemaal aan en kan de wedstrijd tegen RKC nog als de dag van gisteren herinneren ‘’We leefden als team echt naar die wedstrijd toe. De finale van de play-offs voor promotie naar de Eredivisie. Natuurlijk ben je dan gespannen, ook al zit je op de bank. Zo’n bloedstollende en knotsgekke wedstrijd heb ik nog nooit eerder meegemaakt en ik denk dat dat hetzelfde geldt voor de mensen die in het stadion aanwezig waren die avond. Maar goed, je komt op achterstand en buigt dat om en komt zelfs tot tweemaal toe op voorsprong.’’ Beukema kan het eigenlijk nog steeds niet geloven. ‘’Onbeschrijfelijk. Ik stond zelfs al met één been in het veld om het feest te vieren met iedereen. Die wedstrijd was een rollercoaster van emoties.’’ Seizoen 2018-2019 was sportief gezien een teleurstellend jaar voor de jonge verdediger. Beukema kwam niet voor in de plannen van John Stegeman en kwam vorig seizoen tot geen één minuut in de hoofdmacht van de Eagles. ‘’Ondanks dat ik geen minuut speelde vorig seizoen zijn de wedstrijden in de play-offs wel de mooiste wedstrijden om mee te maken. Je leeft het hele jaar toe naar de maanden april en mei waarin de prijzen worden verdeeld. Het is balen dat je geen minuten maakt, maar het was wel een hele ervaring om bij de wedstijdselectie te zitten en het van dichtbij mee te maken, want er staat natuurlijk wel iets moois op het spel.’’ FC Den Bosch was de eerste horde naar een prijs voor Go Ahead Eagles. Na een 2-2 in Deventer won de ploeg van John Stegeman met 0-1 door een late goal van aanvoerder Jeroen Veldmate. ‘’Ik denk dat ik tot dat moment nog nooit zoveel adrenaline door mijn lichaam voelde stromen. Ik trok een sprint vanaf de reservebank naar het uitvak en alles en iedereen ging los bij en in het uitvak. Daarna was het nog even een paar minuten nagels bijten, maar gelukkig trokken we de voorsprong over de streep en behaalden we de finale.’’

 

Nog geen week later gebeurde hetzelfde in Deventer. In de laatste minuten van de officiële speeltijd zette Pieter Langedijk Go Ahead Eagles op een 4-3 voorsprong tegen RKC. Dit moest de beslissende goal zijn, nadat het eerste duel tussen beide ploegen in 0-0 was geëindigd. Bijna tienduizend supporters gingen uit hun dak na de fraaie treffer van de huidig speler van TOP Oss. ‘’Na de goal van Pieter renden we naar hem toe en was het inderdaad de soortgelijke emotie die we hadden na de goal van Jeroen in Den Bosch. Op zo’n moment ga je ervanuit dat de buit binnen is. Dan zit je vanaf de bank al met je gedachten bij het promotiefeest dat een dag later zou plaatsvinden in Deventer. Helaas mocht het niet zo zijn.’’ In plaats van een groot feest in Deventer hing er een rouwstemming rond de Adelaarshorst. Toen trainer John Stegeman iets meer dan 12 uur na afloop van de wedstrijd bekendmaakte om naar rivaal PEC Zwolle te verkassen was daar de volgende klap in Deventer. ‘’Die dag hadden we onze teamafsluiting van het seizoen. De enorme teleurstelling was voelbaar, maar dat neemt niet weg dat we konden terugkijken op een mooi en goed seizoen. Het had uiteraard veel mooier kunnen zijn, maar we hadden een mooi team en hebben het seizoen toch op een positieve manier afgesloten. Het feit dat de trainer vertrok naar de rivaal was wel even een schok die binnenkwam. Hij had het ons nog niet verteld na de wedstrijd tegen RKC, wat ook wel begrijpelijk is door de teleurstelling, maar het was niet bevorderend voor de stemming die woensdag na de wedstrijd. Maar uiteindelijk moet je zijn keuze respecteren en het is ook begrijpelijk dat hij stappen wil maken in zijn loopbaan.’’

 

Na het vertrek van John Stegeman werd Jack de Gier ruim twee weken later aangesteld als nieuwe trainer. Nieuwe ronde, nieuwe kansen zou je denken, maar voordat de eerste training achter de rug was, werd Beukema al medegedeeld dat hij uit mocht kijken naar een andere club. De speeltijd zou wederom niet veel zijn en de club stond open voor een vertrek. De mandekker mocht wel meetrainen met de eerste selectie en was bereid zich te laten zien aan de nieuwe trainer. ‘’Op het moment dat ik te horen kreeg dat ik uit mocht kijken naar een andere club was dat wel even een momentje dat ik besefte dat het wel eens afgelopen kon zijn bij ‘mijn’ Go Ahead. Gelukkig kreeg ik wel de kans om mee te trainen met de selectie. Ik dacht bij mezelf van ‘dit is de laatste kans bij deze club, ik heb toch niks te verliezen.’ Die mind-set heeft mij uiteindelijk gebracht tot waar ik nu sta. Ik ging vrijuit voetballen, maakte mijn doelpuntjes als verdediger en deed het naar behoren in de voorbereiding. Toen de competitiebegon koos de trainer nog niet voor mij, maar gaf me al wel een compliment over hoe ik mij heb laten zien in de voorbereiding. Dat was voor mij een bevestiging dat ik gewoon door moest gaan en dat mijn kans echt wel zou komen. Tijdens de tweede wedstrijd, uit tegen Cambuur, kreeg Donny van Iperen twee keer geel en daardoor werd ik er in de tweede helft noodgedwongen ingebracht. Sindsdien heb ik mijn plek niet meer afgestaan. Daar ben ik best wel trots op.’’ Op 23 augustus kreeg Beukema zijn eerste basisplaats van dit seizoen. Tegen Jong FC Utrecht werd met 4-0 gewonnen en sinds die tijd verloren de Eagles slechts één wedstrijd, op bezoek bij FC Eindhoven. De resultaten waren wisselend en het publiek was alles behalve overtuigd van de optredens van de Deventer ploeg. ‘’Go Ahead Eagles is een club met een zeer fanatieke en trouwe aanhang. In tijdens van sportief succes beleef je de mooiste momenten met deze supporters, maar in tijden dat het even wat minder gaat, dan krijg je dat ook zeker te horen. Het Deventer publiek is heel kritisch. Soms terecht, soms onterecht. Bij overwinningen zingen ze je de hele wedstijd geweldig toe, maar bij wedstrijden dat het voetbal minder goed is krijg je ook wel eens fluitconcerten over je heen als reactie. Als je bij een club als Go Ahead Eagles speelt hoort dat erbij. Het volk is heel puur en dat maakt deze club met de aanhang zo uniek. Hard werken vinden ze hier belangrijk en dat zit in mijn genen. Misschien is dat ook wel de reden dat ik zo goed met de supporters kan’’, lacht Beukema.

 

De wedstrijden tegen clubs met soortgelijke supporters kijkt Beukema met een goed gevoel op terug. Clubs als NEC, NAC Breda en De Graafschap beschikken over een fanatieke aanhang en wedstrijden tussen die clubs en Go Ahead Eagles leveren altijd beladen potjes op en dat heeft Beukema ook gemerkt als basisspeler. ‘’Dat zijn de wedstrijden waar je het als voetballer voor doet. Dit zijn van die potjes met extra druk en hele mooie sfeeracties van beide kanten. Je merkt aan alles en iedereen dat dit soort wedstrijden leven rondom de club. Als Deventer jongen weet je bijvoorbeeld de geschiedenis tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap. Hierdoor krijg je net iets meer adrenaline gedurende de wedstrijd. Uiteraard heb ik genoten van die wedstrijden.’’ Waar Go Ahead Eagles dit seizoen wedstrijden speelde op bezoek bij Cambuur, NEC, NAC Breda en De Graafschap, zo speelde ploeg van trainer Jack de Gier ook wedstrijden op bezoek bij Telstar, TOP Oss en FC Eindhoven. Clubs die in kleinere stadions spelen en waar ook minder mensen naar toe komen. ‘’Dat verschil merk je natuurlijk wel. In die wedstrijden zoals NAC-uit ben je eigenlijk door de gehele entourage al scherp en gefocust voor de wedstrijd. Bij, met alle respect, TOP Oss-uit is die sfeer anders en minder intens. Het is minder beladen en het zit er ook minder vol dan bij een wedstrijd in Doetinchem tegen De Graafschap. Neemt niet weg dat dat soort wedstrijden er ook bij horen en je juist tijdens dit soort wedstrijden gefocust moet blijven om een goed resultaat te halen.’’ Ook de wedstrijden tegen beloftenteams blijven in Nederland een sfeerloos verschijnsel. Ook voor de jonge Beukema zijn dit niet de wedstrijden die hij heeft omcirkeld in zijn agenda. ‘’Bij de beloftenteams zijn er bijna nooit supporters mee. Daardoor is het een hele aparte wedstrijd. De wedstrijden die je uit speelt zijn ook vaak op een sportcomplex en niet in een stadion. Dat is wel wat minder, maar het hoort er nou eenmaal bij tegenwoordig en dat moeten we accepteren. Voor die clubs is het natuurlijk wel een mooie gelegenheid om hun eigen jeugdexponenten ervaring op te laten doen in een competitie als de Keuken Kampioen Divisie.’’

 

Voor Beukema is het spelen voor Go Ahead Eagles een droom die is uitgekomen. De verdediger groeide op dichtbij Deventer en speelde in de jeugd voor de rood-gele trots uit Deventer. Toen de Deventer jeugdopleiding verdween speelde Beukema nog twee jaar bij FC Twente, maar keerde al snel terug toen Go Ahead Eagles in 2014 de jeugdopleiding nieuw leven inblies. ‘’Een jongensdroom. Net als bijna elk jongetje die op voetbal zit en uit de regio Deventer komt, had ik ook die droom om ooit voor Go Ahead Eagles te mogen voetballen. Uiteindelijk is dat gelukt en daar ben ik ontzettend trots op.’’ Als A1-speler maakte Beukema in 2017 de overstap van de jeugd naar de hoofdmacht. Onder trainer Leon Vlemmingsmaakte hij zijn debuut voor Go Ahead Eagles in het betaalde voetbal, maar een daverend succes werd dat seizoen uiteindelijk niet. Als degradant eindigde Go Ahead Eagles net boven de laatste plaats en was het één van de meest teleurstellende seizoenen in Deventer. ‘’Natuurlijk was mijn debuutseizoen heel mooi. Ik maakte toen mijn debuut, alleen was dat seizoen sportief gezien een ramp voor de club en kwam ik in totaal tot 8 wedstrijden. Dit seizoen mocht ik dus eigenlijk weg, maar heb ik me toch laten zien wat ik waard ben. Nu ben ik een vaste basisspeler en heb ik mijn eerste doelpunten gemaakt in zowel de competitie als in de KNVB Beker. Dan kies ik toch dit jaar als mijn mooiste jaar in de hoofdmacht in plaats van het jaar dat ik mijn debuut maakte.’’ Waar de sfeer rondom Go Ahead Eagles positief is, zo anders was dat twee jaar geleden. De Deventer ploeg degradeerde na één seizoen uit de Eredivisie en was ambitieus om zo snel mogelijk terug te keren naar de Eredivisie. De verwachtingen werden niet waargemaakt en het werd een kleurloos seizoen. ‘’Als jonge voetballer doet die kritiek je wel wat. Helemaal omdat ik als Deventer jongen zo graag hoopte dat we goed zouden draaien dat seizoen. In plaats daarvan ging het dus sportief gezien slecht met de club en kreeg je regelmatig fluitconcerten en geschreeuw naar je hoofd. Ik zag bijvoorbeeld in mijn eerste seizoen ook wel af en toe wat supporters reageren op de social mediakanalen van de club. En ik kan je zeggen, dat was lang niet altijd zo netjes en positief.’’

 

Waar vorig jaar de positieve sfeer rondom de Eagles terugkeerde, zo slonken de kansen op speeltijd voor Beukema. De meeste supporters hadden daarom ook niet snel verwacht dat Beukema nog van waarde zou zijn in het hart van de defensie van de Deventer ploeg, maar niets is minder waar dit seizoen. De verdediger, opgegroeid onder de rook van Deventer, die de jeugdopleiding doorliep staat zijn mannetje en is momenteel niet uit de formatie van Jack de Gier weg te denken. ‘’Elmo Lieftink noemt mij nu al ‘Mister Eagles’. Aan de ene kant lijkt het me heel erg mooi om als Deventer jongen mijn hele leven hier te mogen spelen, want Go Ahead Eagles is mijn club en daar krijg je geen genoeg van om voor te spelen. Aan de andere kant wil je als voetballer natuurlijk ook nog een aantal stappen maken in je carrière en dat geldt ook zeker weten voor mij.’’ Voorlopig denkt Beukema nog niet aan vertrek en speelt hij zijn wedstrijden met volle focus en enthousiasme. In het laatste halfjaar speelde hij al een aantal memorabele uitwedstrijden. ‘’Ik denk dat FC Twente-uit voor de KNVB Beker de mooiste uitwedstrijd was voor mij. We wonnen daar de derby met 2-5 waardoor we ons plaatsten voor de volgende ronde en daarom dus bij de laatste 16 van het bekertoernooi zitten. Deze wedstrijd leefde heel erg onder de supporters en rondom de hele club. Als je de supporters dan kan trakteren op een geweldige 2-5 overwinning is dat heel erg gaaf. Overigens werden we ook nog heel warm onthaald bij terugkomst bij het stadion. Dit geeft alleen maar aan hoeveel deze overwinning betekende voor de supporters. Ook De Graafschap-uit was een geweldige wedstrijd om te spelen. Jammer dat we daar onterecht met 1-1 gelijkspelen, maar de entourage rondom de wedstrijd was geweldig.’’

 

Om de top-3 van mooiste uitwedstrijden te completeren mag NAC-uit voor Beukema ook niet ontbreken. In Breda werd er door Go Ahead Eagles een goede wedstrijd op de mat gelegd en na een 0-1 voorsprong werd er uiteindelijk met 1-1 gelijkgespeeld. Naast de geweldige sfeer die er in het Rat Verlegh Stadion hing was er nog een ander sfeervol en emotioneel moment tijdens de wedstrijd. Een fanatieke Go Ahead Eagles-supporter werd in de week van NAC-uit getroffen door een herseninfarct en daardoor besloten Go Ahead Eagles-supporters de supporter een hart onder de riem te steken. Er werden fakkels en rookbommen afgestoken in het uitvak van NAC en het ‘You’ll never walk alone’ klonk uit meer dan 400 kelen. ‘’Vooraf lees je al wel wat over deze zieke Eagles-supporter op social media, bijvoorbeeld in welke minuut er wordt geklapt of gezongen wordt. Dat krijg je in de wedstrijd ook wel mee, maar aangezien de wedstrijd gewoon doorgaat kan je er niet al te lang bij stil blijven staan.’’ Een week later, tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht, werd de zieke supporter ook in de eigen Adelaarshorst gesteund en werd hem een hart onder de riem gestoken. Net als in Breda mochten de fakkels niet ontbreken en werd het een emotionele minuut voor alles en iedereen wat rood en geel ademt. Na afloop van de wedstrijd gingen de spelers met de supporters van vak 19 op de foto die een spandoek voor de supporter hadden gemaakt. ‘’Dat geeft zeker aan wat voor mooie en warme club Go Ahead Eagles eigenlijk is, maar ook wat voor band we eigenlijk met de supporters hebben. Dat is goed en wordt alleen maar beter gedurende het seizoen. We hebben een gehele nieuwe selectie en dat had ook tijd nodig om aan alles en iedereen te wennen. Nu de eerste helft van het seizoen erop zit kunnen we als team denk ik alleen maar positief terugkijken op de groei die we hebben gemaakt en nog gaan maken. Het hele team kijkt nu al uit naar de tweede seizoenshelft. En ik denk de supporters ook’’, sluit de jonge verdediger af.