Branco van den Boomen (24) maakte eind augustus een overstap binnen de Keuken Kampioen Divisie. Hij vertrok van middenmoter FC Eindhoven naar titelkandidaat De Graafschap. De middenvelder vertelt wat hem zo aantrekt bij de club uit Doetinchem en bij welke club hij het meeste van het spelletje genoot.

 

Iedere dinsdag traint het eerste van De Graafschap op de velden van de amateurs van S.V.D.W ’75. Langs de velden staan enkele bankjes. Bij één van die bankjes ligt een groot aantal loopschoenen. De spelers hebben hun voetbalschoenen aan en zijn aan het schieten op de twee doelen. Vóór iedere keer dat er wordt geschoten, gaan twee spelers een sprintduel aan. Aansluitend op deze oefening speelt de selectie, opgedeeld in vier teams, een minitoernooi. Iedere wedstrijd duurt zeven en een halve minuut. De winnaar van het toernooi hoeft niet op te drukken en niet op te ruimen. Branco zit echter niet bij het winnende team en moet aan de dertig push-ups en het oprapen van de ballen geloven.

 

Als het opdrukken erop zit, loopt van den Boomen in de richting van de bankjes. Vlak voor hij aan de rand van het veld arriveert, laat hij nog wat van zijn traptechniek zien aan de laatste teamgenoten met wie hij op het veld staat. “Was een prima training”, begint hij. 

 

Van Eindhoven via Amsterdam naar Doetinchem

Branco komt oorspronkelijk uit Eindhoven, echter de eerste club waar hij voor speelde was Ajax. Via Heerenveen en Willem II kwam hij terug in Eindhoven en bij FC Eindhoven werd hij aanvoerder. Hij scoorde ook nog eens regelmatig, maar toch koos hij voor de stap naar De Graafschap. Na een half seizoen bij de club uit de Achterhoek voelt de 24-jarige middenvelder zich al thuis. “Ik heb het erg naar mijn zin in Doetinchem en bij De Graafschap. Het is echt een mooie club, een echte volksclub.’’

 

“Helaas spelen we de laatste tijd minder. Maar we staan op plek drie, een positie die recht geeft om mee te doen aan de play-offs en dat is de verwachting. We spreken uit dat we willen promoveren”, gaat hij verder. De middenvelder is ondanks de derde plek op de ranglijst nog niet helemaal tevreden. “We maken te weinig doelpunten en we zijn te slordig in de opbouw, waardoor we moeite hebben met teams die inzakken. Hier kunnen we in de winterstop op trainen.’’

 

Van den Boomen ziet de overstap naar de Graafschap als een stap omhoog. “Ik wilde graag wat hogerop. Ik vind het onzin als mensen zeggen dat dezelfde competitie niet hogerop is. Als je naar dit stadion en de club kijkt dan is dit een flinke stap vooruit. Ik had het gevoel dat ik hier veel minuten kon krijgen en dat wilde ik graag. Ik kon ook naar clubs in het buitenland, maar dat is altijd maar afwachten hoe het daar is. Hier is alles goed geregeld.’’

 

 

 

Grote club 

Het seizoen startte voor Branco uitstekend met vier doelpunten uit drie wedstrijden als aanvoerder in het Jan Louwers Stadion, maar toch vertrok hij naar De Vijverberg. “Aanvoerder zijn is leuk en Eindhoven is echt m’n club. Alleen ik had het gevoel dat ik door moest. Ik hoop volgend seizoen met De Graafschap Eredivisie te spelen. Elke thuiswedstijd zitten hier minimaal tienduizend mensen en in Eindhoven zaten er slechts tweeduizend. Samen met NAC is De Graafschap de grootste club van de competitie.’’

 

Van den Boomen draagt twee van de vijf clubs waar hij heeft gespeeld een extra warm hart toe. “Van alle clubs waar ik gespeeld heb vind ik Willem II en De Graafschap de mooiste clubs. Qua achterban, maar ook qua stadion. SC Heerenveen is een grote club, maar mijn gevoel ligt meer bij Willem II en De Graafschap. De sfeer in beide stadions is prachtig. Bij FC Eindhoven heb ik ook goede tijden gehad, maar als ik echt over mooie clubs praat, dan kies ik toch voor die twee. Ik vind de sfeeracties bij uitwedstrijden van de Graafschap erg mooi. Onze supporters zijn geweldig. Ik ben heel blij dat ze ons altijd steunen.’’ Dit blijkt ook wel uit de cijfers van het aantal uitsupporters. De Graafschap staat in dit klassement op de tweede plaats. Ze moeten alleen NAC nog voor zich houdenmet een percentage van bijna 80 procent. Ook tijdens thuiswedstrijden zit het bij beide clubs (bijna) vol.

 

Professioneel opstellen

Branco heeft ook een uitgesproken mening over zijn ex-trainers Orlando Trustfull en Jean-Paul de Jong. “Trustfull was in de jeugd van Ajax mijn trainer. Hij was tactisch heel sterk. Orlando had het vermogen om in de wedstrijd dingen te zien die belangrijk waren voor het vervolg van de wedstijd. Na twintig minuten kon hij je erbij halen, iets zeggen en daardoor kon je doorvoetballen. Hij zag oplossingen die andere trainers niet zagen. Hij was elke dag bezig met de ontwikkelingen van zijn spelers. Daarom vond ik hem een goede trainer. Daarnaast heeft Jean-Paul de Jong mij heel veel geleerd over hoe je je professioneel moet gedragen en wat je ervoor moet om een goede prof te zijn. Ik was een jongetje toen ik bij hem binnenkwam en ik vond voetbal gewoon leuk. Als ik een steekballetje gaf was het prima. Hij heeft mij geleerd dat er ook andere dingen van belang zijn zoals omschakelen, slidings maken en hard werken. Vanuit daar moest ik mijn kwaliteiten laten zien. Hij was een gedreven man die 24 uur per dag met ons team bezig was toentertijd. Hierdoor speelden we erg goed”, sluit hij af.