Aanstaande zondag staat de altijd beladen wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax weer op het programma. Ajax won de heenwedstrijd eenvoudig, maar in het verleden is gebleken dat de Galgenwaard ervoor kan zorgen dat Ajax het lastig heeft in de Domstad. Wij spraken met oud FC Utrecht-speler Leon de Kogel over zijn ervaringen van de wedstrijd en wat de wedstrijd tegen Ajax losmaakt in Utrecht.

Na alle gebeurtenissen die Leon de Kogel heeft meegemaakt gaat het langzaamaan de goede kant op, maar het zal voor de oud-spits nooit meer hetzelfde worden als voor zijn ongeluk. Het ongeluk in de zomer van 2018 heeft nog steeds gevolgen voor de spits die debuteerde bij FC Utrecht. ‘’Het gaat met hele kleine stapjes iets beter. Het is een lange weg die ik moet afleggen om dichterbij mijn doel te komen. Ook al is dat doel voor de meesten gewoon en dat is voor mij lopen. Daar strijd ik nog steeds elke dag keihard voor.’’ Dat de Kogel strijdbaar is blijkt uit de vele steunbetuigingen die de oud voetballer kreeg. Er werden speciale acties georganiseerd en het duel tussen Jong FC Utrecht en Go Ahead Eagles werd een wedstrijd om Leon de Kogel te steunen. Dat laatste maakte veel indruk op de Kogel. ‘’Ik heb die avond als best heftig beleefd. Het was een avond van emoties van blijdschap en verdriet. Vooral de dagen erna heb ik er veel over nagedacht en maakte het me een soort van trots dat mensen dit voor mij hadden geregeld. Dat is natuurlijk iets wat ik nooit meer vergeet. Wat die mensen voor mij gedaan hebben, dat zou ik voor altijd bij mij dragen en iedereen die iets voor mij iets heeft betekend een warm hart toe dragen. Ook al kan ik niet iedereen persoonlijk bedanken, dus hierbij wil ik iedereen nogmaals heel erg bedanken.’’

Terug naar de goede tijden. Leon de Kogel debuteerde in september 2010 op 18-jarige leeftijd voor FC Utrecht tijdens het uitduel tegen FC Groningen. In het shirt van FC Utrecht maakte ‘the Bullet’ mooie tijden mee, waaronder de duels tegen Ajax en de Europese avonturen met als hoogtepunt het spelen op Anfield en de 6-4 overwinning op Ajax. ‘’FC Utrecht is voor mij de club waar het allemaal begon. Ook al heb ik er niet altijd alles gespeeld, ik kijk toch met een trots gevoel terug op mijn tijd. Ik kwam uit de buurt en ben er altijd erg trots op geweest dat ik voor FC Utrecht mocht spelen.’’ Dat FC Utrecht een volksclub is past goed bij de Kogel. In de jaren dat de voormalig spits onder contract stond in de Domstad heeft hij met veel plezier gespeeld in het rood-witte shirt en is altijd volle bak blijven gaan tijdens de wedstrijden dat hij binnen de lijnen stond. ‘’Mijn band met de supporters is altijd goed geweest. Zo heb ik dat in ieder geval zelf ervaren. Ik kom nog altijd steeds een aantal wedstrijden bij FC Utrecht, dus het blijft een club die ik volg en daarnaast ken ik ook bijna iedereen bij de club. Ook in mijn tijd dat ik verhuurd was aan Almere City en VVV heb ik goed contact onderhouden met verschillende mensen bij de club. In de zomer van 2015 vertrok ik definitief bij FC Utrecht om bij Go Ahead Eagles te gaan spelen. In 2016 keerde ik met Go Ahead Eagles terug in de Galgenwaard en die wedstrijd kan ik me nog goed herinneren. Ik werd na 80 minuten gewisseld, maar ik kreeg van de Utrechtse aanhang een heel mooi applaus. Mijn ontvangst is dus ook na mijn vertrek altijd goed gebleven.’’

Aanstaande zondag staat de wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax dus weer op het programma. Net als de FC Utrecht-supporters kijkt de Kogel ook uit naar het duel. Dat was eerder niet anders. ‘’Ik merkte het eerder in mijn omgeving altijd al als we bijna tegen Ajax moesten spelen. Ik woon in Houten en daar leeft het ook enorm. Mensen komen soms naar je toe met de vraag wat ik van het duel verwacht en of FC Utrecht gaat winnen. Dat soort vragen bevestigen dat het leeft.’’ De 6-4 overwinning van FC Utrecht in 2011 blijven veel FC Utrecht-supporters nog steeds bij. Het was een waar spektakelstuk op 6 november 2011. De Kogel zelf kwam als invaller binnen de lijnen en merkte hoe de spanning voelbaar was op de tribunes. ‘’Dit was één van mijn mooiste wedstrijden in dienst van FC Utrecht. Ik heb die wedstrijd ervaren als heel mooi en het gevoel in het stadion was vanaf seconde één dat er voor Ajax nikste halen viel die middag. Ik hoop dat dat gevoel aanstaande zondag weer aanwezig is en dat het een kolkende Galgenwaard gaat worden.’’ Waar voor Ajax de wedstrijden tegen Feyenoord aan beide kanten leeft, is dat bij FC Utrecht en Ajax minder het geval. De wedstrijd leeft aan Amsterdamse kant minder dan aan de kant van FC Utrecht. ‘’Ik snap dat wel. Alleen het mooie is dat Ajax het wel altijd erg lastig heeft hier in de Galgenwaard. Dus ik denk dat ze vast wel eens denken aan de wedstrijden in Utrecht. De supporters in Utrecht maken het vooral een wedstrijd zoals geen andere is. Voor hun is het de wedstrijd van het jaar.’’ De Kogel, op dit moment trainer van SV Houten JO14-1, is momenteel alleen als trainer van het jeugdteam aanwezig in de voetballerij en zal ook helaas ook niet meer terugkeren op de velden, maar kijkt vandaag de dag nog steeds met een prettig gevoel terug op zijn tijd als voetballer. Mooie wedstrijden, Europese ervaringen, promoties en degradaties maakte hij allemaal mee in het shirt van onder andere FC Utrecht, Go Ahead Eagles en VVV Venlo. ‘’Ík denk met veel plezier aan alle wedstrijden die ik heb gespeeld. Ook al speelde ik sommige wedstrijden niet goed, maar dat heeft iedere voetballer wel eens. Ik kijk er nog altijd met een trots gevoel op terug dat ik het shirt van FC Utrecht aan heb mogen trekken.’’