Na een jaar afwezigheid keerde Sparta afgelopen zomer terug in de Eredivisie. Na een 1-2 thuisnederlaag tegen De Graafschap wonnen de Spartanen in Doetinchem met 0-2 en promoveerde het naar de hoogste voetbalcompetitie van Nederland. Wij vroegen Peter van der Zwan, Sparta-supporter in hart en nieren, naar zijn mooiste uitwedstrijd van dit seizoen en koos voor de eerste uitwedstrijd van dit seizoen!

Feyenoord – Sparta, 4 augustus 2019 (2-2)

‘’Uitwedstrijden. The best days are awaydays. Waar je bij de ene er wat meer naar uitkijkt dan de ander. En waar je bij de ene wat fijner op terugkijkt dan de ander. Feyenoord-uit was en is er zo ééntje. Dé enige echte stadsderby van ons land, Zuid tegen West. Persoonlijk kijk ik er naar uit en zie ik er tegelijkertijd tegenop. De eer van de stad staat immers op het spel. Natuurlijk, zij van Zuid zijn al een aantal decennia de bovenliggende partij als het gaat om de grootte en de resultaten. Des te lekkerder is het om ze te pakken, alleen gebeurt dat helaas niet zo vaak. Waar we van de laatste 5 thuispotjes er liefst 4 wonnen, hebben we de mierzoete smaak van een uitoverwinning in de Kuip al lang niet mogen meemaken. Ruim 19 jaar was het geleden, Boukhari zette het uitvak toen in vuur en vlam.

En op 4 augustus was het dan weer zover. Als kersverse promovendus maakten we de oversteek, bijna 1.200 Spartanen bevolkten het uitvak. Zo’n eerste uitwedstrijd van het seizoen is heerlijk, iedereen kijkt er reikhalzend naar uit. En we verrasten in de eerste helft qua spel, we deden ogenschijnlijk niet onder voor de stadsgenoot. De sfeer in het uitvak was formidabel, we haalden de rust met 0-0. En vlak na rust ontplofte het uitvak, Rayhi scoorde de 0-1! Nadat Berghuis de 1-1 maakte, konden we een kwartier voor tijd wederom hartstochtelijk juichen: Veldwijk maakte de 1-2! Met de minuut geloofden we steeds meer in een stunt van jewelste. Helaas maakten ze in blessuretijd nog de gelijkmaker … op dat moment enorm balen, later maakte dat plaats voor enorme trots. Sparta was weer terug in de eredivisie en hoe! De sfeer was uitmuntend, we waren ook in het uitvak geregeld de bovenliggende partij.

Vermeldenswaardig zijn ook de uitpotjes bij ADO en RKC; niet alleen omdat we daar beide keren wonnen, het zijn ook nog eens hele prettige uitvakken!’’